donderdag, 22. september 2005 - 15:58

Pepscan wint Amerikaanse Life Science prijs

Lelystad

Het Nederlandse biotechnologische bedrijf Pepscan uit Lelystad, ontving op 21 september de 'entrepreneurs prijs 2005' van het toonaangevende Amerikaanse markt analyse bureau Frost & Sullivan. Pepscan slaagt er volgens het onderzoeksrapport in om zijn hoogwaardige technologieën en producten wereldwijd succesvol te vermarkten: 'De unieke technologie van Pepscan en de geestdrift om de innovaties wereldwijd ter markt te brengen geven veel vertrouwen en is een eervolle vermelding meer dan waard'. Door hun inspanningen om peptiden reeksen (deeltjes van eiwitten) kunstmatig in het laboratorium te ontwikkelen – waarmee farmaceutische bedrijven hoogwaardige nieuwe medicijnen vervaardigen - draagt Pepscan betekenisvol bij in de strijd tegen diverse soorten kanker, waarbij de focus van het eigen ontwikkelingsprogramma met name is gericht op prostaatkanker, borst- en botkanker en pancreaskanker.

CEO Joost van Bree van Pepscan over de prijs: 'Frost & Sullivan volgt ons reilen en zeilen al jaren op de voet. Dat we deze award nu in de wacht hebben gesleept bevestigt eens te meer dat we op de goede weg zijn en dat we - met onze focus - op deze ingeslagen weg door moeten gaan.

De meeste traditionele geneesmiddelen hebben ongewenste bijwerkingen. Pepscan heeft een techniek ontwikkeld om bij prostaatkanker de motor achter de ziekte - die verantwoordelijk is voor de productie van het hormoon testosteron - uit te schakelen. De huidige geneesmiddelen voeren de productie van testosteron in het begin van de behandeling juist erg op. Het middel van Pepscan werkt via de zogenoemde 'anti-zelf-immunisatie'. Bij de patiënt wordt een peptide (stukje eiwit) ingespoten dat het lichaam er toe aanzet antistoffen van een bepaald type aan te maken, waardoor de productie van hormonen stopt. Er zijn maar kleine hoeveelheden peptide nodig om de productie van antistoffen op gang te brengen. Het lichaam produceert in feite z'n eigen medicijn, waardoor er nauwelijks meer bijwerkingen zijn.

Het business model van Pepscan zal, aldus Frost & Sullivan, steeds meer investeerders in de life science aanspreken. Immers Pepscan biedt met haar werkwijze de benodigde zekerheden, met name door de naadloze verbinding tussen hoogwaardige technologische kennis en innovatief ondernemersschap. ©BON
Provincie:
Tag(s):