dinsdag, 2. augustus 2005 - 15:35

Perseïden kijken in Drenthe

Balinge

In het kader van de campagne Laat het donker donker organiseren de Milieufederatie Drenthe en de Vereniging voor Amateursterrenkunde Zuid-Drenthe op donderdagavond 11 augustus een sterrenkijkavond. Iedereen die belangstelling heeft voor de nachtelijke hemel is welkom. De nacht van 11 op 12 augustus is gekozen omdat dan ook vele honderden meteoren de aardse atmosfeer binnenvallen.

Met de campagne 'Laat het donker donker' wil de milieufederatie gemeenten, bedrijven en burgers oproepen om bewust om te gaan met verlichting. Zo kan de oerwaarde 'de donkere nacht' behouden blijven en kan men blijven genieten van de nachtelijke sterrenhemels.

De Vereniging voor Amateursterrenkunde Zuid-Drenthe is op 11 augustus van 22.00 uur tot na middernacht met een aantal sterrenkijkers aanwezig op het Balingerzand. Bezoekers kunnen met deze telescopen waarnemingen doen, zoals het bekijken van planeten. De meteoren zijn echter zo snel dat ze juist met het blote oog gezien kunnen worden. Dit is op deze donkere locatie goed mogelijk! Deze meteoren, genaamd de Perseïden, zijn afkomstig uit het stofspoor van een komeet.

De waarnemingslocatie is gelegen aan een zijweg van de Stienkamp. De Stienkamp is een doodlopende weg die ten zuiden van Mantinge aftakt van de weg Mantinge - Meppen. Voor een kaartje zie http://www.technoplus.nl/vas/locatie-klein.jpg

Let op: de bijeenkomst gaat alleen door bij helder weer! Bij twijfel kijk op 11 augustus na 17.00 uur op de website van de milieufederatie. Nadere inlichtingen bij de Vereniging voor Amateursterrenkunde Zuid-Drenthe 0593-522319 of 0528-269729. Ook op zaterdag 3 september zal er een sterrenkijkavond gehouden worden op het Balingerzand.
Provincie:
Tag(s):