vrijdag, 14. oktober 2005 - 13:13

Politie Benelux oefent gezamenlijk afpersen

Ulvenhout

Op woensdag in de ochtend ging de Benelux oefening van start en eindigde op donderdag in Ulvenhout (Nederland). De voorbereidingen zijn al maanden geleden in gang gezet door de verdachten die vanuit Luxemburg het slachtoffer mailden en belden. In het scenario ging het om drie verdachten, afkomstig uit België, Luxemburg en Nederland, die in Nederland een fabrikant probeerden af te persen.

Tijdens de oefening stond de internationale samenwerking tussen de politiekorpsen voorop. Daarbij kwamen allerlei aspecten aan de orde. Die varieerden van uitwisseling van informatie tussen de betrokken landen, toepassen van bevoegdheden tot het toetsen van verbindingen. Naast de politiekorpsen uit de drie landen, werkten ook het Openbaar Ministerie en lokaal bestuur mee aan deze actie.

Met deze oefening werd de werking van het Beneluxverdrag, dat sinds begin mei van kracht is, getoetst. De evaluatiepunten worden gebruikt om eventuele knelpunten in het verdrag aan te passen. Korpschef F. Heeres van het korps Midden en West Brabant, die in de Raad van Hoofdcommissarissen de portefeuillehouder Benelux beheert, toont zich in eerste instantie een tevreden man. Heeres: "Het is prima om dit soort oefeningen te houden. Het is van belang dat politie en justitie internationaal goed met elkaar samenwerken, ook grensoverschrijdend en vanzelfsprekend daarin elkaars wetten, regels en cultuurverschillen kennen. Ik wacht de eerste resultaten af."

Inmiddels is de wens geuit in het Benelux strategisch overleg van politiechefs om een dergelijke oefening jaarlijks te herhalen. ©BON
Provincie:
Tag(s):