donderdag, 8. september 2005 - 0:42

Politie treedt op tegen minibike's

Buren

Politieteam Buren gaat extra aandacht besteden aan bestuurders van mini-bikes, bromfietsen en motoren in miniatuurformaat. Steeds vaker rijden jonge kinderen met deze kleine motorvoertuigen op de openbare weg.

Op dit moment is er een toename te zien van jonge kinderen op een mini-bike, die zich in het verkeer begeven. Daarbij is al enkele malen geconstateerd dat de bestuurders onverzekerd op de openbare weg rijden, al dan niet met veiligheidshelm. De politie heeft al meerder klachten ontvangen van buurtbewoners.

Gevaarlijk

Het gebruik van deze ‘speeltjes’ is niet toegestaan op de openbare weg, dus ook niet op fiets- of voetpaden. Daarnaast zijn de mini-bikes niet verzekerd bij een verkeersongeval. Dit kan betekenen dat de (hoge) kosten die kunnen ontstaan bij een ongeval met derden, zelf moeten worden betaald door de gebruiker, of de ouders van een minderjarige gebruiker.

De mini-bikes zijn vaak niet hoger dan 40 cm. en zijn qua uiterlijk een exacte kopie van hun volwassen voorbeelden. Door de hoogte zijn de bestuurder en motor niet goed zichtbaar voor het overige verkeer. Daarnaast is door de gecomprimeerde constructie de hanteerbaarheid veel minder voor de bestuurder. De minibikes zijn voorzien van een verbrandingsmotor van soms meer dan 50 cc. en tot hoge snelheden in staat. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor de gebruiker. Van oorsprong worden deze mini-bikes gebruikt in de racerij.

Slechts enkele mini-bikes zijn goedgekeurd als bromfiets en kunnen daardoor verzekerd worden. Deze modellen mogen uiteraard op de openbare weg rijden als bromfiets met verplichte verzekeringsplaat.

Inbeslagname

Agenten die op de openbare weg een mini-bike zien rijden, die niet is goedgekeurd, treden tegen deze gevaarlijke situatie op door de bestuurder te bekeuren. Daarnaast kan de mini-bike in beslag genomen worden en eventueel op last van de rechter vernietigd worden. Indien sprake is van een bestuurder jonger dan 16-jaar, kunnen ook de ouders aangesproken en bekeurd worden. Een bekeuring kan oplopen tot 250 euro.
Provincie:
Tag(s):