zaterdag, 10. september 2005 - 22:25

Politie vecht met punkers

Amsterdam

Rond 22.00 uur zijn zaterdagavond in de binnenstad van Amsterdam ongeregeldheden uitgebroken. De ongeregeldheden begonnen bij de Melkweg, waar op dat moment het punkevenement Wasted Festival plaatsvond. De politie was in grote getale aanwezig en heeft tientallen relschoppers aangehouden die glas gooide naar agenten en een spoor van vernielingen achter lieten.

Rond 22.30 uur heeft de politie behulp van de wapenstok het terras aan het Leidseplein schoongeveegd. Om 22.45 uur heeft de politie zich terug getrokken en mochten de dansliefhebbers terug naar het feest.

Agenten betrapten eerder op de avond een wildplasser en wilde de man bekeuren. Een groep van circa 50 feestgangers van een punkrock-evenement begon zich met de bekeuring te bemoeien. Ze maakten het de agenten onmogelijk hun werk te doen. Een man uit de punkrock-groep viel de agenten aan en probeerde een van hen in de gracht te duwen. Toen ze de vechtersbaas arresteerden werden ze door de groep belaagd. Daarbij moesten de politiemensen enkele flinke klappen incasseren. Ze wisten de horecazaak binnen te komen met de arrestant en kregen hulp van de portiers. Eenmaal binnen kwam het tot een vechtpartij met enkele tientallen punk-rockers die het concert bezochten. Een agent kreeg twee glazen op het hoofd geslagen maar raakte wonderwel slechts lichtgewond.

Inmiddels waren enkele tientallen agenten onderweg om hun collega’s te ontzetten. Voor de horecazaak werden zij door een groep van bijna 200 feestgangers aangevallen en werd er gegooid met flessen, glazen en stenen. Een aantal politievoertuigen raakten beschadigd. Door de politie werd kort opgetreden waarbij gebruik gemaakt werd van de wapenstok en enkele politiehonden. Er werden vier personen aangehouden. Nadat de agressieve groep was verwijderd keerde de rust terug.

Rond half een verzamelden ongeveer 50 concertgangers zich voor het politiebureau aan de Lijnbaansgracht. Toen wederom politieauto’s vernield werden greep de Mobiele Eenheid in en werd de straat vrij gemaakt. Tijdens het optreden van de ME werden twee mannen gearresteerd die betrokken waren bij de eerdere vernielingen en het gooien naar politiemensen. Hierna keerde de rust terug.

©BON
Provincie:
Tag(s):