woensdag, 10. augustus 2005 - 11:05

Poolse slaplukkers demonstreren voor betere CAO

Meterik

Een kleine 20 Poolse seizoensarbeiders hebben woensdagochtend gedemonstreerd voor het bedrijf Van Dijck Groenteproducties in Meterik. Met ondersteuning van leden van FNV bondgenoten en de lokale SP proberen de Polen af te dwingen dat het bedrijf Wingfield BV, waar zij werken en dat onderdeel is van Van Dijck Groenteprodukties, hen betaalt volgens de geldende CAO.

De 180 Polen die bij de Noord-Limburgse slateler werken kwamen recentelijk in opstand tegen de arbeidsomstandigheden bij het groentebedrijf. Zo waren ze niet langer bereid langer dan 12 uur per dag te werken. Vervolgens bleek dat de slateler zich niet aan de Cao en de arbeidstijdenwet hield.

Een eerste overleg tussen de Meterikse boer, LTO en de FNV leek een oplossing te bieden en het groentebedrijf zou zich aan de Cao houden. De situatie escaleerde echter toen er tien Polen werden ontslagen. Volgens Van Dijck zouden de ontslagen Polen andere arbeiders hebben geïntimideerd. Dit ontslag hebben de Polen samen met de FNV met succes aangevochten. De rechtbank in Roermond oordeelde dat het ontslag moest worden teruggedraaid.

Op 7 september volgt een nieuw kort geding voor de rechtbank dat FNV Bondgenoten tegen de slateler heeft aangespannen. Met dit kort geding wil de FNV bereiken dat de Cao Open Teelten wordt nageleefd. De demonstratie verliep woensdagochtend redelijk tam, maar volgens een woordvoerder van de FNV wordt op deze manier wel de druk op de ketel gehouden.

© BON/Foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):