dinsdag, 16. augustus 2005 - 14:10

Preview Grand Prix Turkije

Op 10 september 2003 werd begonnen met de bouw van het nieuwe circuit in de omgeving van Istanbul. Voor het ontwerp van dit nieuwe circuit tekende Hermann Tilke. De Duitser ontwierp ook de nieuwe circuits in Maleisië, Bahrein en China. Voor de bouw van dit circuit was niet zo veel geld beschikbaar als bij de andere landen. Maar de 120 miljoen dollar volstond ruimschoots om een mooi circuit te bouwen. In een heuvelachtig gebied met veel bomen vond hij de perfecte locatie voor het nieuwe circuit.

Het nieuwe circuit is 5,340 kilometer lang en kent vele hoogte verschillen. Door deze heuvels wordt het circuit extra interessant voor de coureurs, die bijna alleen nog maar op vlakke circuits rijden. Het circuit wordt linksom gereden.

Met dit nieuwe circuit wordt een trend in de Formule 1 voortgezet die al jaren aan de gang is. Er worden steeds nieuwe gebieden aangedaan die nog nooit een Grand Prix georganiseerd hebben. Zo heeft Turkije net als China en Bahrein geen echte racecultuur en nog nooit een Formule 1 coureur voortgebracht. Toch staan er al enkele Turkse coureurs te popelen om Formule 1 te gaan rijden.

De 24 jarige Can Artam rijdt op het moment in de GP2, de opstapklasse voor de Formule 1. Zijn seizoen verloopt nog niet bijster succesvol. Artam staat met twee punten op een gedeelde negentiende plaats in het kampioenschap. Hij doet daarbij onder voor zijn iSport international teamgenoot Scott Speed. De Amerikaan mocht tijdens de Grand Prix’ van Canada en de Verenigde Staten de derde Red Bull Formule 1 wagen besturen en staat derde in het GP2 kampioenschap met vijftig punten. Omdat de GP2 races in het voorprogramma van de Formule 1 worden verreden komt Artam dit weekend ook in actie. Voor volgend jaar zet hij in op een stoeltje bij Minardi of Midland.

Toch rijdt er komend weekend ook al een Turk in een Formule 1 wagen. Jason Tahincioglu zal op zondag een demonstratieronde rijden in een Jordan-Midland. Hij zal hiermee de eerste Turkse Formule 1 coureur zijn, zij het dat het slechts om een demonstratie gaat. De 21 jarige Tahincioglu rijdt momenteel in het Britse Formule Renault kampioenschap.

Met dit nieuwe circuit en Turkse coureurs zal het niet lang duren voor ook de Turken echte raceliefhebbers zijn. De Turkse Grand Prix zal worden verreden over 58 ronden, waarmee de race 309,720 kilometer zal duren. Doordat er voor het eerst wordt geracet op het circuit zal de toestand van het asfalt tijdens het weekend nog veel veranderen, omdat er steeds meer rubber op de baan komt. Ook moeten de coureurs het circuit nog leren kennen, kortom alle ingrediënten voor een mooie race zijn aanwezig.

De trainingen zullen vanwege het tijdverschil dit weekend allemaal een uur eerder zijn in Nederlandse tijd. De race is plaatselijke tijd echter een uur later dan normaal, waardoor deze wel om 14.00u Nederlandse tijd zal starten.

Wist u dat?
- Het circuit uit 14 bochten bestaat, 6 rechtsom en 8 linksom.
- Het circuit 14 tot 21,5 meter breed is.
- Het rechte stuk op start finish 655,5 meter lang is.
- Men verwacht dat de maximale snelheid op dit circuit 320 km/u is.
- Het maximale hellingshoek op het circuit 8,145 graden is
- Er 130.000 bezoekers op het complex terecht kunnen.
- En dat er 12.000 parkeerplaatsen zijn voor auto’s.
- De gebouwen rond het circuit in Turkse stijl zijn gebouwd.
Categorie:
Tag(s):