zaterdag, 20. augustus 2005 - 15:35

Proeven met onkruidpreventie

Eindhoven

De gemeente Eindhoven werkt al jaren niet meer met chemische bestrijdingsmiddelen. Op sommige plekken levert de onkruidbestrijding met mechanische middelen niet het gewenste resultaat of is het erg kostbaar. Daarom start de gemeente op donderdag 25 september proeven met onkruidpreventie.
<BR>Een van de proeven, waarmee gestart wordt, is het dichten van de voegen tussen klinkers en tegels. Dit wordt gedaan met epoxihars. Op kleine schaal zijn hiermee al (veelbelovende) proeven gedaan, maar nu wordt voor het eerst een methode getest waarbij een aantal soorten epoxihars machinaal wordt aangebracht. Daardoor wordt het mogelijk grotere oppervlaktes te bewerken en wordt de methode betaalbaar.

Voegen tussen tegels en klinkers kunnen ook gedicht worden met voegmortel. Uit proeven bij andere gemeenten blijkt dat dit niet werkt op plekken waar auto's en vrachtwagens rijden (de voegen breken). Daarom testen we deze methode in voetgangersgebieden. Voor het aanbrengen van de voegmortel wordt de oppervlakte schoongemaakt en worden voegen leeggespoten. Daarna wordt vloeibare cement ingegoten en als deze is opgedroogd wordt het oppervlak geveegd. Met deze methode worden het Lodewijk Napoleonplein en het Prins Clausplein aangepakt.

In de middenberm van onder meer de Botenlaan is beton met steenslag aangebracht. Hierop groeit geen onkruid, maar in de voeg van het beton met de stoeprand wel. Deze naad wordt met een speciale kit gedicht.

Een middenberm met gras is lastig te onderhouden omdat een maaimachine hier niet bij kan. Vaak moet de weg worden afgesloten omdat anders niet veilig gewerkt kan worden. Daarom komt er een proef met kunstgras. In de middenbermen van de Mathildelaan (links en rechts van de HOV-baan) wordt een nieuw soort kunstgras aangebracht. Voor het aanleggen van het kunstgras (met name voor de constructie van de ondergrond) zal de Mathildelaan een week worden afgesloten. De kosten voor de aanleg van een middenberm met kunstgras zijn vrijwel gelijk aan de kosten voor een middenberm van beton. Het onderhoud is heel eenvoudig: 1x per jaar vegen. © BON
Provincie:
Tag(s):