vrijdag, 26. augustus 2005 - 22:22

'Propvolle' Uitmarkt van start

Amsterdam

Vrijdagavond is de Uitmarkt 2005 in Amsterdam weer van start gegaan. Drie dagen lang is de hoofdstad het toneel van alles wat te maken heeft met Cultuur. Het 'propvolle' programma geeft een idee wat het culturele seizoen 2005-2006 gaat brengen. De Uitmarkt vindt voor de 28ste keer plaats in Amsterdam. Tijdens het gratis toegankelijke festival presenteren talloze artiesten, gezelschappen en culturele instellingen zich aan het publiek. Het festivalterrein is geconcentreerd op het Museum- en Leidsplein en, nieuw dit jaar, in het Vondelpark. Daar wordt de Uitmarkt Junior gehouden, een Uitmarkt met een complete kinderprogrammering.

Culture Clash tijdens The Remix
The Remix, het jongerenprogramma van de Uitmarkt, staat in de tuin van het Stedelijk Museum. Divers en interactief zijn de sleutelwoorden dit jaar. Divers in de programmering met o.a. DJ Chuckie, K-Liber, Big Boy Caprice en Mystic Grooves. Interactief door de vele activiteiten waaraan de jongeren zelf kunnen meedoen of hebben meegedaan, zoals: Amsterdam’s Next Top Model, The Remix Roller Disco, Streetolympics Tour en het Dutch B-Boy. Nieuw is het door Coolpolitics georganiseerde jongerendebat Culture Clash, waar zal worden gedebatteerd over thema’s als mediahypes, idolen en sexualisering van de jongerencultuur.

Jazz in de Stadsschouwburg
Na op zaterdag het toneelfestival “De Verleiding� te hebben gehuisvest zal de Stadsschouwburg op zondag volledig in het teken van de jazz staan. Het is voor het eerst dat de Uitmarkt een podium helemaal in het teken van de jazz stelt. Zowel Nederlandse als internationale artiesten, waarvan een groot deel in juli nog op North Sea Jazz stond, staan geprogrammeerd, onder meer: Francien van Tuinen die samen met Jesse van Ruller optreedt, Bert van den Brink, Susanne Alt en Ramon Valle.

Ramses in de opening
Op vrijdagavond om 20.30 gaat de Uitmarkt van start met een avondvullend programma op het Brandpodium dat live door de NPS zal worden uitgezonden. De presentatie van deze avond is in handen van Dolf Janssen. Optreden zullen onder meer: New Cool Collective, Pete Philly & Perquisite, NDT (op muziek van Philip Glass), Lange Frans en Baas B., Najib Amhali, Wende Snijders, Maarten van Roozendaal en Egon Kracht. Het program-ma wordt afgesloten door Vera Mann, Frans van Deursen en Mylène d’Anjou met de finale van de musical “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder�, een eerbetoon aan Ramses Shaffy.

Dance to the music
Na afloop van het openingsprogramma staat op de verschillende buiten- en binnenpodia op het Museumplein een soul en funk programma geprogrammeerd. Op het UPC-, Brand-en BankGiro Loterijpodium zullen o.a. optreden: Relax, Tasha’s World, Seven Eleven, Ber-nie’s Lounge, Lefties Soul Connection en Ronald Molendijk’s Soulvation. Onder leiding van Quadsk8 uit Rotterdam geven professionals workshops en demonstraties rollerdisco in de spiegeltent van het Prins Bernhard Cultuurfonds en in The Remix-tent staat Paradisoul.

Verleidelijk toneel
De zaterdag is al enige jaren de toneeldag van de Uitmarkt. Het toneelfestival De Verleiding neemt dan bezit van de theaters rond het Leidseplein. Een keur van toneelgezelschappen speelt hier hele stukken, zoals: Toneelgroep Amsterdam met “Scènes uit een huwelijk�, Beumer en Dost met “Ingeblikt�, hetveem met “Repelsteeltje� (winnaar Ton Lutz-prijs 2004) en MUZ-theater met “Heart of a Boxer�. Daarnaast is er het onderdeel Speciaal Verleidelijke Programma´s met scènes uit oude en nieuwe stukken en muziektheater. Dit wordt gepresenteerd door Gijs Scholten van Aschat en hieraan werken o.a. mee: de Paardenkathedraal, het Nationaal Toneel, Stella Den Haag en Orkater.

John Irving leest voor
De grootste boekenwinkel van Nederland, De Amsterdamsche Boekenmarkt, zal weer twee dagen geopend zijn en via de Paulus Potter- en Hobbemastraat naar het Leidsebosje voeren en andersom. De uitgevers van kinderboeken staan in het Vondelpark (bij de Uitmarkt Junior) direct na de ingang aan de Stadhouderskade. De Literaire Salon is terug en staat dit jaar op het Museumplein. Op zaterdag wordt de Salon gepresenteerd door Diederik van Vleuten en zullen onder meer Hugo Borst, Raoul de Jong en Judith Koelmeijer te gast zijn. Op zondag is Margot Dijkgraaf de presentatrice en zullen onder meer Carolijn Visser, Karin Giphart en John Irving (wiens nieuwste boek zich deels in Amsterdam afspeelt) te gast zijn. De schrijvers die deelnemen aan de Literaire Salon en aan de Literaire Kindersalon (bij de Uitmarkt Junior) zullen ook bij de kraam van hun uitgever op de Boekenmarkt te vinden zijn om te signeren.

The Battles
De Kamermuziekbattle was tijdens de Uitmarkt 2004 een succes en komt terug. Twee dagen lang strijden 10 Kamermuziekensembles in de Koorzaal van het Concertgebouw om de Uit-markt Kamermuziek Publieksprijs 2005. Telkens presenteren twee ensembles zich aan het publiek in een gezamenlijk concert. Het publiek bepaalt wie er doorgaat. Mee doen o.a. Ce-leste Zewald met Jaap Kooi, het Python Saxofoonkwartet, Trio AeroDynamic en Saxo-foonkwartet Axone.

De andere battle zal plaatsvinden op het NPS-podium op het Max Euwe plein. Hier zullen diverse cabaretiers het tegen elkaar opnemen. De deelnemers krijgen een onderwerp waar-op geïmproviseerd moet worden. Het publiek wijst de winnaar aan. Enkele deelnemers Bram van der Velde, Marco Penose, Rachid Larouz en Johan van Gulik. Meer cabaret zal te zien zijn in The Sugar Factory – het dit jaar geopende nachttheater aan de Lijnbaansgracht- waar o.a. Sanne Wallis de Vries, John Schleipen, Tom Sligting en Katinka Pol-derman zullen optreden.

Cultuurfonds live
In een spiegeltent op het Museumplein zal het Prins Bernhard Cultuurfonds een gevarieerde mengeling van artiesten en gezelschappen presenteren, die zij financieel heeft ondersteund. De artiesten die daar onder meer te vinden zijn zijn de West Coast Big Band, Jeugddanstheater Plankenkoorts, dansgezelschap ISH en het Volksoperahuis.

Erwin Olaf beleeft première in The Video Cube
In de uit containers opgebouwde Video Cube midden op het Museumplein zijn in verschil-lende ruimtes alle video- disciplines te beleven: licht, verhalen, clips en installaties van kunstenaars als Caitlin Hulscher, Martijn Veldhoen en Jasper van de Brink. Er zijn doorlo-pende programma’s te vinden van Montevideo, het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Een aparte ruimte is ingericht voor de première van “Rouge� van Erwin Olaf als sneak preview van zijn komende tentoonstelling. ’s Avonds zal het werk “Force III� , een grote video-installatie met flashlights, van Peter Bogers van de bovenste containers worden uit-gezonden.

Valentino meets Jane Fonda
Het Filmmuseum vertoont twee bijzondere films in de Openluchtbioscoop bij de onderdoor-gang van het Rijksmuseum. Op vrijdag de stomme film “Beyond the Rocks� met Rudolph Valentino en Gloria Swanson. Dit romantisch drama is gerestaureerd en door Henny Vrienten van nieuwe muziek voorzien. Op zaterdag wordt de film “They shoot horses don’t they� (van Sidney Pollack) met Jane Fonda vertoond.

Dans in Paradiso en de Melkweg
In Paradiso (zaterdag) en de Melkweg (zondag) is een uitgebreid programma van voorna-melijk moderne dans te zien. Maar ook op andere podia wordt dans in al zijn verscheiden-heid getoond met o.a. Het Scapino Ballet Rotterdam, Het Nationale Ballet, Introdans, Leine en Roebana, Pere Gay I Faura, Dance Works Rotterdam, Jérome Meyer & Isa-belle Chaffaud en Het Nederlands Dans Theater.

Ali B. op zondagochtend
Op zondagochtend staat de Uitmarkt in het teken van Ali B. die het UPC-Zondagochtendconcert zal verzorgen. De theatershow, die Ali B. zal presenteren, was eerder dit jaar te zien in het kader van de Robeco Zomerconcerten in het Concertgebouw. In de show vertelt Ali B. op muzikale wijze, met hiphop als belangrijkste ingrediënt, over het leven van de straat. Gasten in de show zijn: Yes-R, Dr. Johnny Love, MC Aldrin en Karima.

Rock opera Barcelona sluit af
Op zondagavond wordt de Uitmarkt afgesloten met de rockopera “Barcelona� van Freddy Mercury in een bewerking voor orkest door Mario Previti. Deze zal worden uitgevoerd door het Orkest van het Oosten o.l.v. Taras Krysa en met medewerking van sopraan Karin ten Cate, rockzanger Salvo Bruno en pianist Mario Previti en de Mario Singers. Het concert wordt afgesloten met een aantal nummers van Queen die worden begeleid door een licht-show.

© BON / foto's: Anika Peper
Provincie:
Tag(s):