donderdag, 13. oktober 2005 - 12:09

Provincie verspreidt ambulances

Regionaal

Donderdag 13 oktober 2005 - DEN BOSCH – Het provinciale spreidingsplan voor de ambulances in Zuidoost-Brabant is van de baan. De standplaatsen Helmond en Valkenswaard blijven gehandhaafd. Er komen ziekenauto’s in Aarle-Rixtel en Bergeijk en een uitrukpost in Asten. Desondanks wordt de aanrijtijd niet overal gehaald.

Dit hebben Gedeputeerde Staten van Brabant besloten. In hun besluit hebben zij de reacties van gemeenten en de ambulancediensten (RAV) in de regio op een eerder provinciaal spreidingsplan verwerkt. Er hebben acht gemeenten gereageerd.

GS willen dat ambulances in 95 procent van de gevallen binnen vijftien minuten ter plaatse zijn. Dat wordt naar verwachting in 2007 ook wet. Ondanks hun besluit blijven er ’witte vlekken’ zitten in het aangepaste plan. Eén daarvan is Oirschot, waar ambulances in niet alle gevallen op tijd kunnen zijn.

Dat komt doordat de ambulance in Best vaak in en rond Eindhoven wordt ingezet. Ook Cranendonck blijft moeilijk te bedienen, erkennen GS. Zij pleiten daarom voor een permanente bezetting van de uitrukpost Maarheeze. In tegenstelling tot het eerste plan komen er geen ambulances bij in Zuidoost-Brabant. Daar is geen geld voor. Dat geldt tevens voor nieuwe standplaatsen in Aarle-Rixtel, Bergeijk en Bladel, zoals de provincie eerst wilde. Helmond moet nu wel een auto afstaan aan Aarle-Rixtel en Valkenswaard een aan Bergeijk. Er rijden 23 ziekenauto’s in de regio.

Met een 24-uurs-bezetting in Aarle-Rixtel denken GS met een geringe investering de bereikbaarheid van Gemert-Bakel aanmerkelijk te hebben verbeterd. Omdat Helmond een volwaardige standplaats blijft, wordt ook Someren beter bediend, meent het provinciale bestuurscollege.

GS willen nu kijken hoe het plan in de praktijk uitpakt. De bestuurders hebben gekozen voor ambulanceposten in de buurt van dichte bevolkingsconcentraties omdat dit de bereikbaarheid van een zo groot mogelijk deel van de bevolking waarborgt, zo motiveren zij hun ingreep.

©BON
Provincie:
Tag(s):