vrijdag, 5. augustus 2005 - 23:08

Raar maar waar

Leiden

Een waar gebeurd verhaal. Zeehond klimt op een steiger naast een druk Jazzcafé in Leiden. Vrijdagmiddag dook een jonge zeehond op in de Leidse stadsgracht. Het zoogdier dat normaal in de Noordzee thuishoort, heeft de verkeerde afslag genomen en is uiteindelijk uitgekomen in de Singel, waar het beest veel bekijks trok. Rustig klom het zeehondje op de steiger om uit te rusten van de zwemtoer langs alle grachten.

Het gealarmeerde dierenambulance personeel van Oegstgeest, keek hun ogen uit en riep de hulp in van de EHBZ (dit zijn mensen met een diploma eerste hulp bij zeehonden). Toen deze gespecialiseerde EHBZ-ers ter plaatse waren, kon voorzichtig een begin worden gemaakt met het verschepen naar zeehondenopvangcentrum Pieterburen in Groningen.

Ook de aangever en redder van het dier, een F16 piloot, zo vertelt Carla van Steenbergen van de dierenambulance, hielp mee om het dier in de ambulance te krijgen. De hele stoet vertrok richting de Afsluitdijk om daar het dier over te geven aan Pieterburen medewerkers. Zij zouden de reis naar Groningen voortzetten. Maar dit ging niet helemaal voorspoedig, zo laat Carla ons weten.

Net vertrokken met de zeehond botste de F-16 piloot, ter hoogte van het NS station, met zijn voertuig achterop de dierenambulance. De piloot was, zo vertelt Carla, onder de indruk van de vangst en wilde er graag bij blijven. De politie die de aanrijding opnam was ook met stomheid geslagen toen ze hoorden dat er een zeehond achterin de ambulance lag. De schade bleef beperkt tot 2 kapotte deuren van de gloednieuwe dierenambulance. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor en de zeehond is inmiddels veilig in Pieterburen aangekomen. Foto Jan van Elk
Provincie:
Tag(s):