zondag, 11. september 2005 - 15:38

Raikonnen pakt winst voor Alonso

De 44 ronden tellende Belgische Grand Prix werd vanmiddag gewonnen door Kimi Raikkonen. Fernando Alonso kon toch nog niet zijn titel pakken, maar rijdt wel naar een tweede plaats toe. Dat was mede doordat Juan-Pablo Montoya, die een groot deel van de race leidde, uitviel na een touché. Jenson Button pakte de laatste podiumplaats.
<BR>
<BR>De start van de Belgische Grand Prix start op een natte baan, echter regent het niet, waardoor vrijwel alle coureurs op intermediate-banden de race zullen aanvangen.

Beide Minardi-coureurs startten op natweer-banden en starten ook allebei uit de pitsstraat. Christijan Albers wacht tot na de start met bijtanken, zodat hij langer kan doorrijden. De start van de rest van het veld verloopt normaal, waarbij beide McLarens de leiding in de race behouden voor Trulli en Alonso. Takuma Sato weet het beste te starten met een positiewinst van vier plaatsen. Ralf Schumacher daarentegen, verliest drie plaatsen.

Terwijl beide McLarens na vier ronden een gat hebben getrokken van vier seconden naar Jarno Trulli, wordt er bij Minardi geconstateerd dat de natweer-banden te langzaam zijn. Christijan Albers komt als eerste binnen om naar intermediates te gaan. Opvallend is dat Robert Doornbos pas drie ronden later naar binnen gaat.

We schrijven ronde 10 als Giancarlo Fisichella er op de kerbstones in de fameuze Eau Rouge vanaf spint en hard crasht. De safety car wordt meteen ingezet. Alle coureurs gaan daarom meteen naar de pits, behalve Jacques Villeneuve. Opvallend is dat verschillende coureurs, waaronder beide B.A.R’s, Williams en Michael Schumacher, naar droogweer-banden gaan. Dit werkt echter niet, zodat deze coureurs meteen weer binnenkomen om terug te gaan naar droogweer-banden.

Ralf Schumacher handelde goed in de safety-car-situatie, omdat hij een ronde voor de crash van Fischella al zijn pitstop maakte. Hij rijdt daarom na de serie pitstops op de derde plaats, terwijl Villeneuve op P2 racet. Als de safety-car weer naar binnenkomt, gebeurt de volgende crash. Takuma Sato verremt zich en raakt Michael Schumacher. Beiden moeten uitstappen.

Even voor de helft van de race zorgt Ralf Schumacher voor spanning aan de kop van het veld. Doordat hij iets eerder stopte dan de rest, vecht hij nu met Montoya voor de leiding. Kimi Raikkonen ligt derde op zes seconden van Ralf. De vierde positie neemt kampioenschapsleider Fernando Alonso in, die met die positie deze race zijn kampioenschap nog niet kan bevestigen, omdat Raikkonen voor hem ligt.

Ralf Schumacher vangt, net als bij de eerste serie, ook de tweede serie pitsstops aan. De Duitser laat hierbij droogweer-banden onder zijn Toyota monteren. Het vraag of het een voordeel is, blijft nog even liggen, nadat Ralf in Les Combes spint. Deze vraag wordt een ronde toch beantwoord door opnieuw een pitstop van Ralf, waarbij hij weer intermediates laat monteren. De enige coureur met droogweer-banden die op dat moment nog rondrijdt is Robert Doornbos, echter heeft hij ook moeite met de grip en volgt niet veel later het voorbeeld van Ralf.

Tot aan de elfde ronde voor de finish is Kimi Raikkonen bezig geweest met het verkleinen van zijn achterstand op leider Juan-Pablo Montoya, die op dat moment voor de laatste maal de pits induikt. Na twee rondjes, waarin hij onder andere een ronderecord neerzet, gaat Kimi Raikkonen ook de pits in. De Fin houdt de leiding met enkele seconden op Montoya, als hij terugkomt op de baan.

Terwijl ook Jarno Trulli hard in de bandenstapels crasht, weet Kimi snel uit te lopen op de nummer twee in de race: Juan-Pablo Montoya. Echter is er geen podium voor Montoya in de 2005-editie van de Belgische Grand Prix. De Colombiaan werd geraakt door Williams-rijder Antonio Pizzonia, die sneller reed, dankzij droogweer-banden. Beide rijders vallen uit, maar vooral Raikkonen kan teleurgesteld naar huis, ondanks dat hij de race wint. Hij kan door het wegvallen van Montoya twee punten minder inlopen op titelrivaal Fernando Alonso, die tweede wordt. Jenson Button pakt in de B.A.R Honda de laatste en derde podiumplaats

Uitslag race Grand Prix Belgie

pos=1.naam=RAI1:30.01.29510
pos=2.naam=ALO+ 28.3948
pos=3.naam=BUT+ 32.0776
pos=4.naam=WEB+ 1:09.1005
pos=5.naam=BAR+ 1:18.1004
pos=6.naam=VIL+ 1:27.4003
pos=7.naam=RSC+ 1:27.5002
pos=8.naam=MNT+ 1 ronde1
pos=9.naam=KLI+ 1 ronde0
pos=10.naam=MAS+ 1 ronde0
pos=11.naam=KAR+ 1 ronde0
pos=12.naam=ALB+ 2 ronden0
pos=13.naam=DOR+ 3 ronden0

pos=14.naam=MON+ 4 ronden0
pos=15.naam=PIZ+ 5 ronden0
pos=16.naam=TRU+ 10 ronde0
pos=17.naam=COU+ 26 ronden0
pos=18.naam=MSC+ 31 ronden0
pos=19.naam=SAT+ 31 ronden0
pos=20.naam=FIS+ 34 ronden0
Categorie:
Tag(s):