zondag, 11. september 2005 - 10:33

Red Bull neemt Minardi over

Red Bull en Minardi hebben zaterdag bekendgemaakt dat Red Bull het complete Minardi Formule 1-team heeft overgenomen. De geruchten gingen al een tijdje, maar zijn vanmiddag de realiteit geworden door een handtekening van beide partijen in het paddock van Spa-Francorchamps

Red Bull zal vanaf 1 november 2005 de zeggenschap krijgen over het Italiaanse Minardi. De Oostenrijkse producent van energiedrankjes zal alle aandelen in handen krijgen.

Door een 'rookie team' naast het al bestaande Red Bull Racing-team neer te zetten kan Red Bull nog twee van haar coureurs in de Formule 1 neerzetten. Zo kunnen testrijders Vitantonio Liuzzi en Scott Speed ook vaker de kans krijgen zich tijdens de races te bewijzen.

Naast het voordeel van twee extra stoeltjes in de Formule 1 is het ook een voordeel dat Red Bull een extra stem zal hebben tijdens belangrijke stemmingen over de toekomst van de sport.

Opvallend is dat er vanaf 2006 dan twee Red Bull teams aan de start zullen staan. Hoewel de teams met de naam met elkaar verbonden zullen zijn, zal er verder weinig connectie plaatsvinden. Beide teams zullen onafhankelijk van elkaar gaan werken en tegen elkaar gaan racen op de circuits.

"Vanuit een persoonlijk oogpunt vindt ik het bijzonder jammer om de paddock van deze prachtige sport te verlaten", reageerde Paul Stoddart naar aanleiding van het nieuws. "Echter heb ik altijd gezegt dat ik het team zou verkopen als er een serieuze koper zou komen en die aan bepaalde voorwaarden zou voldoen."

De voorwaarden voor de verkoop waren duidelijk. Stoddart wilde er zeker van zijn dat de koper meer met het team kon doen dan hijzelf. Ook wilde hij een zekere positie creëren voor zijn personeel. "Gelukkig voldoet Red Bull aan deze voorwaarden. Daarom heb ik met de deal ingestemd", aldus de teambaas.

"Bij deze wil ik iedereen bij Minardi bedanken voor hun medewerking over de afgelopen vijf jaar. Het is misschien wel het kleinste team op de Formule 1-grid, maar wel met het grootste hart voor de sport."

Overigens wordt het rondje misschien vandaag wel rondgemaakt, zo legt Paul Stoddart uit: "Misschien wordt Fernando Alonso, die bij Minardi in 2001 zijn carrière startte, wel de jongste Formule 1-kampioen ooit!"
Categorie:
Tag(s):