woensdag, 17. augustus 2005 - 16:14

Robot met gevoel

Takao Someya en zijn collega's van de 'University of Tokyo' in Japan hebben een robot gebouwd die net als de mens gevoel heeft in zijn 'huid'. Dit resultaat is behaald door de robot uit te rusten met een zogenaamde 'electronic skin'. Deze 'e-skin' bevat een matrix van electronische sensoren die verschillen in druk en temperatuur kunnen opmerken. De 'e-skin' is zo flexibel ontworpen dat hij om een ei gevouwen zou kunnen worden. De verschillende sensoren die de 'e-skin' bevat liggen ongeveer vier centimeter uit elkaar. Deze onderlinge afstand is volgens onderzoekers in de toekomst extreem te verkleinen.

De verschillen in druk en temperatuur kunnen worden geregistreerd, maar er moet nog wel veel getest worden voordat het toepasbaar is. Uiteindelijk wil Someya robots ontwikkelen die helemaal omgeven worden door 'e-skin'.

Mogelijke ontwikkelingen die kunnen volgen is een 'e-skin' ontwikkelen die meer verschillende waarden kan meten dan de menselijke huid. Zo kan er gedacht worden aan sensoren voor verschillen in licht, vochtigheid, ultrasoon geluid en of de skin teveel gespannen wordt.
Categorie:
Tag(s):