zondag, 11. september 2005 - 13:38

'Rooney oorzaak nederlaag Engeland'

Een ruzie tussen Wayne Rooney en aanvoerder David Beckham is (mede) oorzaak van de beschamende 1-0 nederlaag van Engeland in en tegen Noord-Ierland. Dat vertelt bondscoach Sven-Goran Eriksson dit weekend in een exclusief interview in The Sunday Times. Het is de eerste keer dat Eriksson over de schokkende nederlaag wilde praten.

De Zweed vertelde The Sunday Times, dat de Engelse ploeg uiteen begon te vallen na een wilde tackle van Rooney op Keith Gillespie. Dit kwam hem op een gele kaart te staan. Rooney ging hierop hevig tekeer tegen de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca. De protesten van Rooney waren zelfs zo hevig, dat aanvoerder Beckham - die bang was dat de aanvaller uit het veld zou worden gestuurd - hem tot de orde riep. "Fuck Off" was Rooneys antwoord.

De rel ging in de rust door in de kleedkamer, toen ook Rio Ferdinand (bij Manchester United clubgenoot van Rooney) zich in de discussie mengde en eveneens een welgemeend "Fuck Off" naar het hoofd geslingerd kreeg. Toen Beckham Rooney op z'n gedrag wanaansprak - en het enige antwoord van de 19-jarige vervolgens "Get stuffed" ("Flikker op") was - ontaardde de rel dusdanig dat Rooney en Beckham in bedwang moesten worden gehouden door Ferdinand en assistent-manager Steve McClaren (de manager van Middlesbrough).

Op aanwijzing van zowel Eriksson als McClaren schudden beide spelers elkaar de hand aan het begin van de tweede helft, maar de sfeer om goed te presteren was helemaal verpest binnen de Engelse ploeg. Rooney slaagde er overigens wel in zich gedurende de resterende 45 minuten te beheersen, maar verloor na afloop weer alle controle toen de ploeg in niet mis te verstane bewoordingen op de nederlaag werd aangesproken door McClaren.

Oorzaak van de ellende is - volgens ingewijden - het feit dat Rooney niet accoord wil en kan gaan, met de nieuwe rol die Beckham heeft gekregen (of geeist) in het 4-5-1 systeem van Eriksson. Beckham is nu verdedigende middenvelder, waardoor Rooney op de vleugel moet gaan spelen, een positie waar hij een grote hekel aan heeft. Ook andere internationals zouden ontevreden zijn met hun nieuwe rol.
Categorie:
Tag(s):