dinsdag, 4. oktober 2005 - 12:38

RTV Oost teveel op Twente gericht

Van jonge leu en oale grond. Dat is de titel van de eerste Overijssels soap. Maar het geesteskindje van producer Johan Nijenhuis (bekend van Costa) blijkt heel erg op Twente te zijn afgestemd. Zwolle komt er maar karig vanaf. De Zwolse columnist Krabbelaar vraagt zich vandaag oprecht en in alle openheid af waarom de soap bij RTV Oost zo nadrukkelijk op Twente is gericht.

In de eerste aflevering van de nieuwe soap wordt op niet mis verstane wijze afgerekend met de journalistieke collegialiteit tussen Twente en de Overijsselse hoofdstad. Zo wordt er een journaliste van een krant in Zwolle (welke?) naar Twente verbannen om daar als correspondent Twente haar verhalen te maken. Een situatie die in geen enkele verhouding tot de werkelijkheid staat. Krabbelaar weet ook wel dat soap niet de werkelijkheid is, maar toch. Voor de betrokken journalist zou een verblijf in Twente, volgens haar soapouders, beter zijn dan het spelen in een grote stad als Zwolle.

Ook beelden van een nog in de steigers staande Peperbus, bolwerk van de stad Zwolle, doen vermoeden dat de makers bij RTV Oost in het archief nog beelden van dezelfde Peperbus voorradig hadden. Dat de eerste aflevering van deze soap een kijkcijferrecord boekte, mag als verdienstelijk worden beschouwd. Maar wat, zo vraagt Krabbelaar zich af, wanneer Zwollenaren massaal afhaken als de soap de regio van Twente steeds vaker als het hart van de provincie benadrukt. Is RTV Oost dan inderdaad RTV Twente?

© BON/Tekst:MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):