woensdag, 21. september 2005 - 17:29

Slateler moet Polen volgens CAO betalen

Roermond

De Meterikse slateler Van Dijck moet zijn Poolse arbeiders met terugwerkende kracht de lonen betalen zoals dat is bepaald in de CAO. Dat is het resultaat van een kort geding dat woensdag diende in Roermond en dat FNV bondgenoten had aangespannen tegen de Limburgse slateler.
<BR>Dit is het tweede kort geding dat positief uitvalt voor de vakbond die opkomt voor de rechten van de Poolse slaplukkers. Begin augustus moest het ontslag van 8 Polen worden teruggedraaid.

De situatie tussen het Meterikse groetenbedrijf en de Poolse seizoensarbeiders is al langer verstoord. Een aantal Polen kwam in opstand tegen de Spartaanse werkomstandigheden, waarbij werkdagen tot 15 uur konden oplopen. Ook zou Van Dijck loon inhouden als werknemers niet wilden overwerken. Toen bleek ook dat het groentenbedrijf Wingfield zich niet aan de Cao en de Arbeidstijdenwet hield.
Teler Van Dijck beloofde beterschap, maar ontsloeg een aantal werknemers.

Vakbondsbestuurder Wim Baltussen is opgetogen over de uitspraak. Dit geeft volgens de FNV-man aan dat ‘de Poolse werknemers op een fatsoenlijke manier behandeld moeten worden, net als iedere Nederlandse werknemer’.

© BON/Archieffoto: John Peters
Provincie:
Tag(s):