donderdag, 15. september 2005 - 8:48

Spannende 'Donnerdag'

Den Haag

Donderdag zal de Tweede Kamer zich in een spoeddebat buigen over de gang van zaken in de zaak van de moord op Nienke Kleis ook wel ‘de Schiedamse parkmoord’ en de rol van Justitie daarin. Minister Donner heeft woensdag het rapport van het evaluatieonderzoek bij het Openbaar Ministerie naar de ontwikkelingen van de moordzaak aangeboden aan de voorzitter van het College van procureurs-generaal.

Donner heeft dit rapport tevens naar de Tweede Kamer gestuurd, samen met de eerste conclusies ten aanzien van de bevindingen en aanbevelingen.

In 2000 werd in het Beatrixpark in Schiedam het tienjarig meisje Nienke Kleis om het leven gebracht. De hoofdverdachte in deze zaak werd op 8 maart 2002 in hoger beroep tot 18 jaar gevangenisstraf en TBS veroordeeld. Nieuw DNA-onderzoek wees echter met een vrij grote mate van zekerheid in de richting van een andere verdachte, die in juli 2004 is aangehouden. Deze verdachte kreeg in april 2005 door de rechtbank in Rotterdam twintig jaar cel en tbs opgelegd.

De ontwikkelingen eind vorig jaar rond zaak, gaven de indruk dat er daarbij sprake was van een justitiële dwaling. Het College van procureurs-generaal gaf in december 2004 de opdracht voor een uitgebreid evaluatieonderzoek naar het hele verloop van de opsporing en vervolging van de toenmalige verdachte.

© BON
Provincie:
Tag(s):