maandag, 10. oktober 2005 - 13:31

Start landelijke scholierenactie Schaatsen en Zwemmen voor Water

Utrecht

De komende weken gaan enkele duizenden scholieren uit de regio Utrecht op zoek naar sponsors voor de landelijke actie Schaatsen en Zwemmen voor Water van Plan Nederland. In de week van 7 tot en met 11 november gaan zij massaal de schaatsbaan op en het zwembad in om zoveel mogelijk rondjes te schaatsen of baantjes te zwemmen voor schoon water in Afrika. Daarbij laten zij zich per geschaatst rondje of getrokken baantje onder meer sponsoren door familie, vrienden en buren.

De landelijke actie Schaatsen en Zwemmen voor Water wordt elke twee jaar door Plan Nederland georganiseerd. In het kader van deze actie proberen dit jaar ruim 32.000 leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs in heel Nederland zoveel mogelijk geld bij elkaar te schaatsen of te zwemmen voor een waterproject in Afrika. De opbrengst van de actie is steeds bestemd voor een grootschalig drinkwaterproject in Afrika. Dit jaar schaatsen en zwemmen de leerlingen van 440 basisscholen voor veilig water in de Afrikaanse landen Benin, Ethiopië, Kameroen en Tanzania. Zij hopen de enorme opbrengst van 2003 te overtreffen. Ruim 36.000 scholieren schaatsten en zwommen toen samen 839.760 euro bij ekaar voor veilig drinkwater in het Oost-Afrikaanse Kenia. In 2001 deden ze dat voor Niger.

Plan vindt dat ieder kind recht heeft op een goede gezondheid en dus op veilig drinkwater en goede hygiëne. Plan wil daarom – onder meer met de actie Schaatsen en Zwemmen voor Water – bijdragen aan het oplossen van het waterprobleem in de landen in Afrika waar Plan werkt.

In Benen (Couffo) en Tanzania (regio’s Mwanza en Geita) gaat Plan putten slaan, latrines bouwen en krijgen de mensen voorlichting over hygiëne.

In Ethiopië (regio Shebedino) wil Plan systemen aanleggen voor de opvang van regenwater. Daarnaast wil zij hier het (drink)water- en hygiëneprobleem structureel aanpakken door te onderzoeken welke waterprojecten succesvol zijn en waarom bepaalde projecten in het ene gebied wel slagen en in het andere niet. Op termijn kan Plan daarmee beter tegemoet komen aan de specifieke behoeften.

In Kameroen (regio’s Mwanza en Geita) tenslotte gaat Plan gaat voorlichting geven over persoonlijke hygiëne en hygiënisch omgaan met (drink)water. Hier is niet de beschikbaarheid aan water het probleem, maar het gebrek aan schoon water. Dit komt door een gebrek aan persoonlijke hygiëne en onhygiënisch omgaan met water. Er worden in de gemeenschappen ook bewonerscomité’s samengesteld die toezien op onderhoud van de drinkwatersystemen en verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden ervan.
Provincie:
Tag(s):