woensdag, 14. september 2005 - 12:49

Toch monument voor Manuel Fetter

Leeuwarden

Er komt toch een monument voor Manuel Fetter in de Leeuwarder binnenstad. Nadat een teleurgestelde familie Fetter en de Commissie vanuit het burgerinitiatief op 13 april 2005, de handdoek in de ring hadden gegooid omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden over de locatie voor een gedenkteken, zijn de gesprekken voor de zomer toch hervat.

Dit heeft er in geresulteerd dat er na een zorgvuldige “schouw� een goede alternatieve locatie is gevonden waar alle partijen zich goed in kunnen vinden. Deze locatie, op de kop van de Nieuwestad, nabij het Waagplein, is nu in principe aangewezen. Wel moet er advies gevraagd worden aan monumentenzorg. De grondhouding is positief en het college van B&W heeft er alles aangedaan om met dit alternatief te komen. De familie Fetter en de leden van de Commissie “Burgerinitiatief monument tegen zinloos geweld� zijn ingenomen en tevreden met het behaalde resultaat.

In de nacht van 23 op 24 september 2004 werd Manuel Ramon Fetter met 14 meststeken om het leven gebracht nadat hij tegen een passant een opmerking had gemaakt over het kapot gooien van een bierflesje. Al vrij snel daarna ontstond bij de familie de wens om in de binnenstad een ‘overdenkingsplek’ te creëren in de vorm van een kunstzinnig bankje met een gedenknaald. Dit monumentje werd aanvankelijk gedacht op de Brol, maar volgens Monumentenzorg verstoort het ontwerp op die locatie de beschermde zichtlijnen in het straatbeeld.

24 september 2005, een jaar na de zinloze moord, zo heeft de familie en de Cie. besloten, zal er in de binnenstad van Leeuwarden, nabij de plaats waar het “bankje“ nu vermoedelijk zal komen te staan een korte herdenking plaats vinden. Bijzonderheden hierover zullen binnenkort bekend gemaakt worden. ©BON
Provincie:
Tag(s):