donderdag, 20. oktober 2005 - 3:22

Twee jaar cel tegen veelpleger

Amersfoort

De Utrechtse officier van justitie heeft woensdag twee jaar gevangenisstraf geëist tegen de drugsverslaafde en dakloze Amersfoorter J. van G.

De 33-jarige veelpleger hoort volgens zijn advocaat echter ’niet in het strafrechtelijke, maar in het psychiatrische circuit thuis’.
Justitie houdt de verdachte verantwoordelijk voor 16 autokraken en bedrijfsinbraken in Amersfoort in de periode van mei 2002 tot april 2005. Van de 12 autokraken die de man zou hebben gepleegd, bleef het in vier gevallen bij een poging.

De Amersfoorter kwam als verdachte in beeld toen hem dit jaar werd gevraagd om DNA-materiaal af te staan. Dat bleek overeen te komen met bloedsporen die bij de inbraken waren aangetroffen.

Officier van justitie Bongers koos voor een lange celstraf, omdat Van G. de afgelopen jaren al vaker is veroordeeld. Zijn strafblad telt inmiddels 31 bladzijden.

Volgens advocaat G. Boven zijn hij en de reclassering al jaren bezig om een geschikte opvangplek voor de Amersfoorter te vinden, maar wordt dat bemoeilijkt door de diverse problemen die Van G. heeft. Naast zijn drugsverslaving zijn er de psychische problemen en zijn beperkte verstandelijke vermogens.

Een opname in een gespecialiseerde kliniek zou een van de laatste mogelijkheden voor de verdachte kunnen zijn, vertelde een reclasseringsmedewerker. Boven vroeg om een kortere celstraf.

©BON
Provincie:
Tag(s):