dinsdag, 2. augustus 2005 - 15:19

Twee leeuwinnetjes geboren in Artis

Amsterdam

In Artis zijn twee leeuwinnetjes geboren op 21 juli jl. Ze zijn vanaf dinsdag te bewonderen op de monitor bij de roofdierengalerij. De beide welpen maken het goed. Ze heten Ayana en Nyota. Ayana betekent mooie bloem in het Swahili en Nyota is Swahili voor ster. De vader van de welpjes is Ceasar, de moeder Arusha.

Voorlopig blijven de welpjes lekker bij moeder in het nest. De moeder waakt over haar kleintjes als een echte leeuwin. Pas begin september mogen de speelse peuters in het buitenverblijf en wordt het écht tijd voor een kraambezoek. Tot ze zelfstandig zijn, blijven de welpen in Artis, daarna verhuizen ze waarschijnlijk naar een andere dierentuinen.
Na een draagtijd van zo’n 15 weken worden meestal twee tot drie jongen geboren. Na vier weken ontwikkelen ze hun melkgebit en eten ze al een beetje vlees mee. Na drie maanden mogen ze mee op jacht om het ‘vak’ te leren. Ze blijven zo’n twee jaar bij hun moeder voor hun opvoeding en zijn na zes jaar volgroeid. Leeuwen kunnen wel twintig jaar oud worden, in dierentuinen vaak nog ouder. Vroeger kwam de leeuw veel vaker en in een veel groter gebied voor dan tegenwoordig. In Noord- en Zuid Afrika zijn inmiddels al enkele ondersoorten uitgestorven. Van de Aziatische leeuw is alleen nog een restpopulatie over in het Gir Forest in India. © BON
Provincie:
Tag(s):