dinsdag, 25. oktober 2005 - 11:03

Uitbraak Amerikaans vuilbroed

Zevenhuizen

In Zevenhuizen is onder bijen een uitbraak van Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Teneinde verdere verspreiding van deze voor bijen besmettelijke ziekte te voorkomen, is met ingang van vandaag 17.00 uur een vervoersverbod voor bijen binnen en vanuit het in de regeling omschreven gebied vastgesteld.

Amerikaans vuilbroed (AVB) is een ziekte van het broed van bijen. Het wordt veroorzaakt door een staafvormige sporenvormende bacterie, de Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn zeer resistent tegen hitte en uitdroging.

Infectie van het broed vindt plaats door opname van sporen. De sporen van de bacterie worden door het poetsgedrag van de bijen en daarna tijdens het voeden van de larven overgebracht. Na het opnemen van met sporen besmet voedsel, vindt ontkieming plaats in de middendarm van de larve. Na het verzegelen van het broed vermeerderen de bacteriën zich explosief en tasten de larve, die inmiddels verpopt is, verder aan. Het totale popweefsel wordt door de bacteriën verbruikt. De pop wordt eerst lichtbruin, dan donkerbruin en sterft. De ziekte wordt in het volk verspreid door de voedsterbijen.

In Reeuwijk (Zuid-Holland) en Wijlre (Zuid-Limburg) zijn in juni en augustus 2005 uitbraken van Amerikaans vuilbroed geweest. Om verdere verspreiding te voorkomen, zijn er vervoersverboden ingesteld. Het vervoersverbod Reeuwijk is inmiddels opgeheven. ©BON
Provincie:
Tag(s):