woensdag, 7. september 2005 - 16:19

Veel aandacht voor jeugd bij jubileumbezoek Beatrix

Assen

Koningin Beatrix bezoekt zaterdag 8 oktober ter gelegenheid van haar zilveren regeringsjubileum de provincie Drenthe. Het programma staat grotendeels in het teken van kinderen en jongeren en hun betrokkenheid bij cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen.
<BR>De Koningin zal kennismaken met Assen als Culturele Hoofdstad 2005 van Drenthe en met de organisatoren van het jongerenfestival Jonkgood. Verder heeft zij een gesprek met de Jongerenraad Drenthe, die haar de resultaten presenteert van de Future Games. In zowel Assen als Veenhuizen bezoekt zij activiteiten in het teken van Oktobermaand Kindermaand.

De Koningin wordt om 12.00 uur ontvangen door commissaris van de Koningin Ter Beek en burgemeester Van As bij het Ontvangershuis van het Drents Museum aan de Brink in Assen. In dit voormalige Provinciehuis heeft zij een gesprek met het college van gedeputeerde staten over ontwikkelingen in Drenthe.

Aan de orde komen onder meer bestuurlijke zaken en de thema's ruimte, beeld en beeldvorming van Drenthe. Verder krijgt zij het eerste exemplaar overhandigd van het boek 'Stille Kracht, Drenthe 1980-2005' over 25 jaar ontwikkeling in Drenthe, dat ter gelegenheid van haar jubileumbezoek in opdracht van de Provincie is samengesteld.

Het programma wordt om 12.40 uur vervolgd met een wandeling naar de Gouverneurstuin, waar de Koningin uitleg krijgt over de festiviteiten in het kader van Assen Culturele Hoofdstad Drenthe 2005. Hoofddoel hiervan is een structurele versterking van de culturele infrastructuur, gepaard met een verlevendiging van de binnenstad.

Het programma van de Culturele Hoofdstad heeft als overkoepelend thema 'Assen, stad aan de Brink'. Daarna laten jongeren op het Jacob Cramerplein zien hoe zij betrokken zijn geweest bij de organisatie van het Jonkgoodfestival. Dit multidisciplinaire festijn voor jongeren richt zich met name op muziek, maar ook op breakdance, streetdance, film, vj's & dj's, beeldende kunst en theater.

Om 13.30 uur spreekt de Koningin in het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling (ICO) met de Jongerenraad Drenthe over jongerenparticipatie, projecten en de toekomst van de raad. De drie finalisten van de Future Games presenteren hun toekomstbeeld aan de Koningin. Drentse jongeren konden bij deze wedstrijd hun creativiteit de vrije loop laten om een beeld te schetsen van hun wereld in 2030, in de vorm van toneel, dans, zang, verhaal, schilderij of collage. Ook krijgt de Koningin uitleg over Oktobermaand Kindermaand (OMKM), een sinds 2002 jaarlijks terugkerende manifestatie om kinderen tussen de 4 en 12 jaar kennis te laten maken met culturele instellingen als musea, theaters en muziekscholen in Drenthe. Bij haar vertrek uit het ICO wordt de Koningin uitgeleide gedaan door rappende kinderen.

Om 14.25 uur komt de Koningin aan bij het Drents Archief, waar zij een toelichting krijgt op het educatieve OMKM-programma 'Niks om aan te trekken'. De Koningin zal onder meer rondgeleid worden langs kinderen die opdrachten maken.

Om 15.25 uur arriveert de Koningin in Veenhuizen, waar zij door burgemeester Van der Laan wordt ontvangen bij Klein Soestdijk, de statige voormalige directeurswoning van de Strafinrichting Veenhuizen, nu in privé-eigendom.

Na een rondrit door het monumentale dorp zal de Koningin rond 15.30 uur op het binnenplein van het Landelijk Gevangenismuseum kinderen ontmoeten die deelnemen aan allerhande activiteiten in het teken van Oktobermaand Kindermaand.

© BON / archieffoto
Provincie:
Tag(s):