donderdag, 18. augustus 2005 - 10:45

Veertien jongeren aangehouden

Muntendam

Met de aanhouding van veertien jongeren heeft de politie zesentwintig misdrijven in Muntendam opgelost. De jongeren kwamen uit Muntendam, Veendam en Oude Pekela en waren 14 tot 22 jaar oud. De misdrijven varieerden van vernielingen, inbraken en diefstallen tot brandstichtingen.

De zaak kwam aan het rollen in mei 2005. De jongeren braken in de nacht van 8 mei in in het gebouw van een tennisclub aan de Singelweg. Bij deze inbraak werden tennisballen en tennisrackets gestolen. Op aanwijzing van getuigen konden drie verdachten buiten heterdaad worden aangehouden. Uit de verhoren kwamen de namen van andere verdachten naar voren. Uiteindelijk bleken veertien jongeren, in wisselende samenstellingen, verantwoordelijk te zijn voor zesentwintig misdrijven. De strafbare feiten werden gepleegd in de periode van juli 2004 tot juli 2005.

De jongeren braken twee maal in bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten aan de Domela Nieuwenhuisweg en de Kersspellaan en bij een drogisterij aan de Kerkstraat. Ook waren zij verantwoordelijk voor diverse vernielingen. Zo werden een glascontainer, verkeersborden, een schaftkeet, enkele ruiten en een aantal beelden door deze jongeren vernield. Daarnaast hebben de jongeren veertien keer brand gesticht. De ernst van de brandstichtingen en vernielingen liep echter op. Het begon met het in brand steken van struikgewas, autobanden en diverse containers. Maar in de nacht van 29 mei 2005 stichtten de jongeren brand bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten aan de Kersspellaan. Deze brand leidde ertoe dat uit voorzorg enkele bewoners van het pand geëvacueerd moesten worden. Ook werd brandgesticht in een sloopwoning.


Gewoonte
Uit de verhoren bleek dat de veertien verdachten verdeeld waren over twee groepen die elkaar geregeld troffen. De jongeren gingen in steeds wisselende samenstellingen op pad in Muntendam. Tijdens hun omzwervingen werd het een gewoonte om uit verveling dingen te vernielen, in brand te steken en om in te breken.

Het onderzoek door de politie is afgerond. Drie van de veertien verdachten zijn voorgeleid aan de rechter commissaris. Zij zijn in bewaring gesteld en nadien is de in gevangenhouding bevolen. Vijf van de veertien verdachten waren ten tijde van het plegen van de misdrijven minderjarig.
Provincie:
Tag(s):