zaterdag, 22. januari 2005 - 10:36

Veiligheidsdiensten opgetuigd

Den Haag

Vrijdag is het kabinet akkoord gegaan met nieuwe maatregelen om terrorisme te bestrijden. Donderdag bleek al dat er voor enkele miljoenen extra geld komt voor de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), de Dienst Koninklijke en Diplomatieke beveiliging (DKDB) en de nationale recherche. Welke maatregelen het kabinet precies zal nemen is nog niet duidelijk. Maandag zullen minister Remkes (Binnenlandse Zaken) en zijn collega Donner (Justitie) hun plannen presenteren.

Na afloop van de ministerraad meldde Remkes dat de veiligheidsdiensten worden ‘opgetuigd’. Het kabinet heeft aangekondigd extra geld vrij te maken voor de veiligheidsdiensten. Volgens insiders gaat het om een bedrag dat in 2007 is opgelopen tot meer dan 130 miljoen euro per jaar, zo meldt de Telegraaf. De diensten kunnen daarvoor onder meer extra personeel aantrekken en nieuw materieel aanschaffen.

Maandag zullen ministers Donner en Remkes hun plannen presenteren. Ook zullen zij dan een brief over de maatregelen naar de Tweede Kamer sturen. ‘Dit weekeinde wordt de laatste hand gelegd aan de tekst daarvan,’ zeiden Remkes en premier Balkenende. ‘Het kabinet komt in de brief ook met een uitwerking van maatregelen om haatzaaiende imams aan te pakken.’

Haatimams zouden een beroepsverbod moeten krijgen als ze in overtreding zijn geweest. Remkes wilde in het televisieprogramma NOVA echter nog niet op de details van de maatregelen ingaan, maar zei wel dat het onaanvaardbaar is als imams of andere islamitische geestelijke leiders zich schuldig maken aan haatzaaien ‘in de richting van onze westerse democratie’ of aan de rekrutering van (jonge) moslims voor de jihad of het geven van ruimte daarvoor. ‘De staat moet duidelijk maken wat wel of niet acceptabel is’.

© BON / Foto’s: Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):