dinsdag, 11. oktober 2005 - 16:20

Vergunning voor 6 UMTS antennes

Ede

Het college van burgemeester en wethouders neemt zes verzoeken voor een bouwvergunning weer in behandeling voor antennes die mobiel bellen mogelijk maken. De behandeling van deze verzoeken was stilgelegd, omdat het college meer informatie wilde over eventuele gezondheidsrisico's van deze masten.

Op basis van informatie en advies van zowel het Nationaal Antennebureau als de Gezondheidsraad ziet het college op dit moment geen reden om de bouwvergunningsaanvraag van de antennes niet verder te behandelen. Nieuwe bouwaanvragen neemt het college niet in behandeling tot de resultaten van een Zwitsers onderzoek bekend zijn.

Mobiele telefoons werken door middel van een mobiel netwerk. Hier zijn antenne-installaties voor nodig. De antennes, die zowel als zender als ontvanger fungeren, staan op hoge gebouwen en masten. Er zijn twee typen netwerken voor mobiele telefonie: GSM en UMTS. GSM is de techniek die al jaren gebruikt wordt en geschikt is voor het zenden en ontvangen van gesprekken en kleine berichten. Sinds kort wordt ook UMTS gebruikt. UMTS biedt meer mogelijkheden zoals mobiel internetten en het versturen van bewegende beelden en geluid.

Voor het plaatsen van een antennemast van meer dan vijf meter hoog is een bouwvergunning nodig. Masten van minder dan vijf meter hoog kunnen zonder vergunning worden geplaatst. Hiervoor is wel toestemming van de eigenaar en/of huurders nodig. Het college van burgemeester en wethouders pakt de behandeling van zes eerder ontvangen bouwvergunningsaanvragen weer op.

Het gaat om vijf masten van 30 tot 40 meter hoog masten en één antennemast kleiner dan 5 meter. Het betreft de legalisering van de mast aan De Bosrand in Ede, een nieuwe mast bij de Kazernelaan in Ede, de plaatsing van een tijdelijke mast in Kernhem, een nieuwe mast aan de Dr. Hartogsweg bij de overgang De Sijsselt in Ede en een nieuwe mast op landgoed De Born in Bennekom. De kleine antennemast komt op de schoorsteen op het ENKA terrein. Omdat het een monumentale schoorsteen betreft is voor de deze antenne, ook een bouwvergunning nodig.

Ook al is deze minder dan vijf meter hoog. De gemeente wijst de eigenaren van huurwoningen erop dat zij zorgvuldig moeten communiceren met de huurders over de plaatsing of bijplaatsing van antennes op woongebouwen. Ook bij masten lager dan vijf meter moet de eigenaar van het gebouw toestemming geven, voordat een antenne wordt geplaatst. Daarnaast (in het geval het om een woongebouw gaat) moeten de huurders worden voorgelicht en de gelegenheid krijgen tegen de plaatsing te stemmen.

Als meer dan de helft van de huurders tegen stemt, gaat de plaatsing niet door.
Het college heeft van bewoners aan de Kleefsehoek in Ede klachten ontvangen. Zij zeggen dat zij sinds de plaatsing van de antenne aan de Kleefsehoek last hebben van hun gezondheid. De gemeente heeft de Hulpverlening Gelderland Midden gevraagd deze klachten zorgvuldig te onderzoeken. Eerder is in opdracht van Woonstede de straling van de antenne gemeten.

De niveau’s liggen ver beneden de blootstellinglimieten die vanuit het ministerie van VROM worden gesteld.

©BON
Provincie:
Tag(s):