vrijdag, 26. augustus 2005 - 0:13

Verplichte HIV test voor politie-bijter

Leeuwarden

De rechter heeft donderdagmiddag bepaald dat de verdachte die twee weken geleden een agent beet, bloed moet afstaan voor een HIV-test. De politie Fryslân had het kort geding aangespannen in het belang van de betrokken agent, omdat de verdachte mogelijk met HIV besmet zou zijn. De agent schoot twee weken een uitsmijter te hulp bij een discotheek in Leeuwarden en werd daarbij door de verdachte tot bloedens toe gebeten.

Tijdens de zitting bleek dat de verdachte inderdaad een HIV-infectie in een vergevorderd stadium heeft. De rechter achtte het belang groter dan de privacy van de verdachte. De rechter heeft dan ook tot tevredenheid van de politie de eis toegewezen. Deze eis is inmiddels aan de verdachte medegedeeld. Politie Fryslân vordert nu de tenuitvoerlegging van de uitspraak.

De agent wil met de test zijn medische behandeling bepalen, uit voorzorg slikt hij al zware medicijnen. Het duurt een half jaar voordat hij zekerheid heeft of hij wel of niet besmet is met het virus. ©BON/foto: DASfotografie
Provincie:
Tag(s):