zaterdag, 9. april 2005 - 19:02

Vliegtuigcrash zet rampenplan in werking

Een Fokker 50 met daarin 56 passagiers en 4 bemanningsleden is zaterdagmiddag gecrasht tijdens de landing op Weeze Airport, net over de grens bij het Noord-Limburgse Bergen. Oorzaak hiervan was een windvlaag waardoor het vliegtuig een harde landing maakte en in tweeën brak. Het gevolg was dat 5 passagiers de crash niet hebben overleefd, 10 personen zwaargewond zijn afgevoerd, en 25 personen lichtgewond raakten. In totaal kwamen 20 passagiers ongeschonden uit het vliegtuig.

Hulpdiensten uit de regio hebben bijstand verleend na het ongeval. Zo assisteerden de brandweerkorpsen uit Weeze, Uedem, Goch, Kevelaer, Kleve, en het Nederlandse Bergen na het ongeval de brandweer van het vliegveld.

Dit alles was het scenario van een grensoverschrijdende hulpverleningsoefening op vliegveld Weeze, ook bekend als Airport Niederrhein, in het Duitse Weeze. Het doel van deze rampenoefening is, om te kijken of het rampenplan van het vliegveld goed werkt en hoe de onderlinge hulpverleningsdiensten samenwerken en aangestuurd worden tijdens een vliegtuigramp. Vanwege de nabijheid van de gemeente Bergen was dit brandweerkorps actief bij de bestrijding van de ramp betrokken. Daarnaast waren er politieagenten van het korps Limburg-Noord aanwezig en burgemeester Klaverdijk van de gemeente Bergen. Hij was trouwens de enige burgemeester ter plaatse. In totaal namen 400 personen deel aan deze oefening

Het resultaat was dat de hulpverlening van brandweereenheden snel op gang kwam na de crash. Maar opvallend was dat de ambulances pas na een half uur arriveerden. Dit gold ook voor de politieassistentie. Burgemeester Klaverdijk verklaarde tegenover de reporter van L1, dat hij dat opvallend vond en dat het zeker een punt van aandacht was. Ook verbaasde hij zich erover dat hij de enige burgemeester van de betrokken gemeenten was, die op de rampplek aanwezig was. Bij een serieuze rampenoefening zouden alle betrokken burgemeesters aanwezig moeten zijn.
Klaverdijk stelt voor om een tweede oefening te houden in de gemeente Bergen, waar dan een vliegtuigramp wordt gesimuleerd in een woonwijk. © BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):