maandag, 4. juli 2005 - 19:42

Vloeren naar eigen smaak

Rotterdam

Uitstraling, daar draait het om in het interieur. En dat begint bij de basis: de vloer. Een weloverwogen keuze, waar je lang van wilt genieten. Los van kortstondige trends. Zo’n vloer, kortom, moet bij je passen. Waar ligt je hart: bij authenticiteit, bij creativiteit of bij innovatief design?

Authentiek
Sfeervol en geborgen; met een vleugje van vroeger. Planken en tapis parket zijn klassiekers bij uitstek. De trend gaat naar warme, donkerder houtsoorten zoals walnoot en gerookt eiken. Ook exotische houtsoorten zijn sterk in opkomst: teak, jatoba, noten, merbau en het bijna zwarte wengé. Donker en ietwat mysterieus; een stukje ‘tempo doeloe’ thuis. Bamboe en kokosparket geven zo’n zelfde koloniale sfeer. Het zijn bovendien twee uitgesproken milieuvriendelijke vloeren. Bamboe is een snelgroeiende grassoort; de kokosstam een bijproduct van de kokosnotenteelt. De charme van houten vloeren zit in al hun onregelmatigheden. Die kenmerkende optiek is nu ook verkrijgbaar in het oersterke, onderhoudsarme laminaat. Dankzij bijzondere embossing technieken kan de kunststof toplaag voorzien worden van een natuurgetrouw nerf- en knoestreliëf. Dergelijke ‘vintage’ collecties zijn bijna niet meer te onderscheiden van hun originelen. Er is zelfs laminaat in blok- en visgraatpatroon, laminaat met een vellingkantje en laminaat in rustiek golvende ‘handgeschaafde plank’ versie. Ook de tegeldecors lijken tegenwoordig perfect op hun keramische broertje. Een trendy nieuwkomer is het nu zo populaire leisteen, in levensecht driedimensionaal reliëf en mooi te combineren met een houtmotief. De allernieuwste aanvulling zijn laminaat plinten, waarin zelfs de voeg van het tegelpatroon keurig doorloopt. Ook in andere soorten vloeren zien we nieuwe vertalingen van authenticiteit opduiken. Vinyl is zo’n materiaal waar je vele kanten mee uit kunt. De laatste tijd is er hard gewerkt aan een voelbaar structuuroppervlak in de traditionele hout- en tegelmotieven. Maar wat te denken van een Kasjmier print of een chique krijtstreep? Ook linoleum verrast met ambachtelijk kantmotief en krokodillen reliëfprint. Want leer is hip. Sinds kort is er zelfs een collectie van écht leren tegels op de markt, toe te passen op vloer en/of wand. Kan het authentieker, zo’n oermateriaal?

Speels en creatief
De huidige woonmode laat kleur zien, heel veel kleur. Tapijt in sprankelende tinten als lavendel en mosterd; vinyl met confetti strooisels en laminaat met retro en fantasiemotieven . Om de honger naar kleur te stillen, zijn er zelfs speciale kleurcollecties uitgebracht.

We vinden ze met name in laminaat en linoleum. Felle kleurexplosies voor de kinderkamer – brandweerautorood, kanariegeel, kikkergroen – en meer subtiele kleurnuances voor woonruimtes. Zelfs kurk kan tegenwoordig in volle, swingende kleuren worden afgelakt. Of in bijzondere effectlakken zoals romantisch parelmoer en hypermodern metallic, alles naar wens te maken op de mengmachine. Alledrie deze materialen hebben nóg een gemeenschappelijk kenmerk: een handige lamelvariant die opgebouwd is uit modulaire blokken en stroken. En dat biedt alle speelruimte voor het leggen van patronen. Diagonalen, blokmotieven, zebrastrepen – de creatieve mogelijkheden zijn eindeloos. Temeer daar alle schakeringen uit zo’n kleurcollectie perfect te combineren zijn. Kant-en-klare borderranden en inserts (kleine decoratietegeltjes) geven een extra sierlijk effect. En ben je na een tijdje toe aan een nieuwe sfeer, dan zijn die lamellen ook nog eens gemakkelijk te verleggen. Moderne vloerlamellen sluiten immers met een lijmloos kliksysteem, al dan niet voorzien van pvc-stripje voor extra waterbestendigheid. Dergelijke systemen zijn eenvoudig te monteren en probleemloos weer uit elkaar te halen. Een slimme keuze voor ‘meegroei’ kinderkamers of tijdelijke behuizingen waarbij je je eigen vloer absoluut wilt meenemen. Patroonvloeren kun je samenstellen uit bijna elk soort materiaal. Van de Oudhollandse groen/gele estriken (weer in productie genomen) tot Victoriaanse tegelvloeren, getrommelde antico plavuizen en nostalgische marmermozaïeken. Maar ook uit speelse tapijttegels. Nieuwtje: naast de bekende geitenharen ribbeltegel – vierkant en in honingraat – zijn er nu ook tapijttegels in zachte, hoogpolige varianten. Relatief nieuw zijn patroonvloeren van hard PVC. De stroken en blokken zijn superplat (opbouwhoogte slechts 2-3 mm) en daarmee ideaal voor verwerking in moeilijke situaties. Het scala aan fotodecors is groot: hout, natuursteen en tegelmotieven inclusief een breed palet aan borderranden.

Uniek design
Keramische tegels waarvan je zou zweren dat het parket was, vinyl dat eruit ziet als industriële tranenplaat en sisalachtige vloerbedekking van supergladde, hightech pvc-garens . Ontwerpers hebben de afgelopen jaren bepaald niet stilgezeten. Er zijn heel wat bijzondere, innovatieve vloermaterialen bijgekomen. Met name in de hoek van de zogenaamde ‘look-alikes’: materialen die sterk lijken op een ander materiaal, maar in het gebruik nét wat praktischer zijn. Vooral de kunststof gietvloer met het uiterlijk van industrieel beton is een echte hype geworden. Zo’n epoxyvloer oogt superstrak en ruimtelijk, maar voelt toch warm aan. Ze zijn er in uni, gewolkte gietpatronen en zelfs in heftige kleuren met schitterende insluitsels als glaskristallen.

Ook onder keramische tegels zijn perfecte replica’s van architectonisch beton te vinden; en van natuursteen – vol putjes, aders en barstjes. Met als voorlopige topper tegels met het uiterlijk van geroest cortenstaal, houten plankjes en zelfs denimstof! Wie zich intensief oriënteert op een nieuwe vloer, stuit al gauw op prachtige designcollecties. Interieurgrind heeft een update gekregen met metallic kleuren: aluminium, koper, brons. Helemaal spectaculair is de schaalvergroting met forse rivierkeitjes, soms gebed in doorzichtige kunsthars . Glans en transparantie zijn sowieso thema’s van nu. Er zijn glazen vloertegels in alle kleuren van de regenboog – leuk als mix in de badkamer – en kleurig glasmozaïek als hedendaagse variant op het aloude terrazzo. Tegenover die tendens naar glans staat een suèdeachtige, robuuste stijl. Terug te vinden in het hoogkant laagjesparket dat lijkt op multiplex en de revival van splijtsteen. Denk aan leisteen en kwartsiet, ooit razend populair in de sixties. Nu zien we ze terug (natuursteen én keramisch) als smalle tegelstroken, met name in het hedendaagse badkamerdesign. Bij de textiele vloerbedekking tenslotte zorgen grove poolmaterialen, ruige natuurtapijten, gebreide ribstructuren en viltachtige karpetten voor dat échte, aardse thuisgevoel.
Categorie:
Tag(s):