donderdag, 4. augustus 2005 - 14:59

Voorlichtingsgroep COC verzorgt recordaantal lessen

Zwolle

De Voorlichtingsgroep van COC Zwolle heeft het afgelopen schooljaar een recordaantal klassen bezocht. Tijdens in totaal zestig voorlichtingslessen gingen de COC’ers in gesprek met scholieren en studenten over homo- en biseksualiteit. De vorige twee schoolseizoenen werden zo’n 54 lessen per schooljaar gegeven.

De vrijwilligers van COC Zwolle komen op uitnodiging van docenten en schoolbesturen op scholen in de wijde regio rond Zwolle. Op verschillende manieren wordt homo- en biseksualiteit ter sprake gebracht, waarbij er volop ruimte is voor vragen en discussie.

“De behoefte aan voorlichting op scholen is groot. Tijdens de lessen zelf blijkt nog steeds dat er veel vragen en onduidelijkheden zijn. Soms is de sfeer ontspannen of lacherig, maar er ontstaat ook nog geregeld discussie�, vertelt voorzitter Richard Kuper van de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit. “We proberen met de voorlichtingslessen het onderwerp bespreekbaar te maken, en aandacht te vragen voor de positie van homoseksuele leerlingen en docenten op scholen.�

Jongeren en onderwijsinstellingen zijn belangrijke doelgroepen van COC Zwolle. Naast de Voorlichtingsgroep verzorgt COC Zwolle ook de hulp- en informatietelefoon (twee avonden per week bereikbaar) en de hulp- en informatiechat (waarbij jongeren via internet met een vrijwilliger kunnen chatten). Maandelijks organiseert COC Zwolle verder ExpresCjoC (het vrijdagmiddagcafé voor jongeren tot en met 19 jaar) en wekelijks Inside Out (donderdagavondcafé voor jongeren tot en met 29 jaar). De gespreksgroep is er voor mensen die bezig zijn met hun homoseksualiteit en de behoefte hebben om er met andere over te praten.

COC Zwolle is verder bezig met de afronding van een informatiepakket voor mensen die werkzaam zijn in het onderwijs. Zij kunnen het pakket gebruiken om homoseksualiteit op hun eigen school op de agenda te zetten en bespreekbaar te maken. Begin 2005 werden vele tientallen scholen (voor voortgezet onderwijs en regionale opleidingscentra) in de 23 gemeenten van het werkgebied van COC Zwolle benaderd met informatie over de diensten. Dat leverde veel nieuwe contacten op. Ook het overleg met het BLOZ (Besturenoverleg Lokaal Onderwijs Zwolle) wierp vruchten af.

Vanwege het succes van de Voorlichtingsgroep zoekt COC Zwolle nieuwe voorlichters. Meer informatie daarover is te verkrijgen via mailadres voorlichting@coczwolle.nl. Algemene informatie over COC Zwolle en de actuele agenda is te vinden op COCzwolle

Archieffoto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):