woensdag, 28. september 2005 - 17:54

'Werknemers HEMA gaan staken'

Utrecht

Werknemers van de HEMA gaan op 10 oktober staken als de directie niet toegeeft aan de gestelde eisen. De werknemers van de Hema zijn het wachten op een nieuwe cao zat. Dat bleek dinsdag tijdens een landelijke actievergadering in de Utrechtse Jaarbeurs. FNV Bondgenoten kreeg groen licht om de werkgever een ultimatum te stellen. De stakingen starten onder meer de distributiecentra en de bakkerijen.

De opkomst was groot net als de actiebereidheid.
Met een meerderheid van 99 procent stemden de vakbondsleden voor het openen van de stakingskas.
“De mensen accepteren het vooral niet dat nieuwe verkoopmedewerkers tegen andere arbeidsvoorwaarden zouden moeten gaan werken�, verwoordt vakbondsbestuurder Margreet Jansen de stemming onder haar achterban.

De directie van de Hema wil dat nieuwe collega’s minder loon krijgen en langer moeten werken, 38 uur in de week tegenover 35 uur voor de werknemers die al in dienst zijn. “Dat is echt onaanvaardbaar�, zegt Jansen. “Mensen vragen zich bovendien hardop af waarom dit dan alleen voor het verkooppersoneel zou moeten gelden.�

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de tienduizend werknemers (behalve winkelpersoneel, ook bakkers en chauffeurs) slepen al anderhalf jaar voort. Op 6 september liepen ze vast. Jansen: “We kwamen in een patstelling terecht. Toen hebben we aangekondigd de leden te raadplegen en dat hebben we gedaan. We gaan met de steun van de medewerkers in de rug hard aan de slag om acties voor te bereiden.�

Ook in andere winkelketens van Vendex dreigt een hete herfst om verslechteringsvoorstellen te pareren. FNV Bongenoten heeft buttons laten maken met de tekst Ik wil een cao die bijvoorbeeld ook bij de Bijenkorf de gevoelens van de medewerkers weerspiegelen.

© BON Foto- Egon van Hooft
Categorie:
Tag(s):