donderdag, 22. september 2005 - 12:29

WK Wielrennen 2008 naar Italië

Het is de gemeenten Heerlen en Valkenburg aan de Geul niet gelukt om het Wereldkampioenschap Wielrennen op de Weg voor 2008 naar Nederland te halen. Donderdagochtend besloot het bestuur van de Union Cycliste Internationale om dit WK toe te wijzen aan het Italiaanse Varese.
<BR>Het organisatievoorstel, alsmede de parkoersen van Heerlen en Valkenburg aan de Geul waren gelijkwaardig aan die van de Italiaanse kandidaat. Het financiële bod dat Nederland uitbracht niet.

Voor het verwerven van het wereldkampioenschap op de Weg heeft het UCI geen bedrag vastgesteld. Dat betekent dat elke kandidaat vanuit zijn eigen budget bekijkt hoeveel geld er voor de verwerving is. In Nederland is het verwervingsbedrag van 2,3 miljoen euro vastgesteld. Een bedrag dat te relateren is aan de biedingen die door de organisaties van eerdere kampioenschappen zijn gedaan. Daarnaast achten de gemeenten, alsmede de K.N.W.U., Rijksoverheid en Provincie het geboden bedrag niet alleen financieel, maar ook principieel het maximaal haalbare in vergelijking met evenementen van gelijkwaardige promotionele en economische waarde.

Het financiële verschil woog voor de UCI echter blijkbaar te zwaar ten opzichte van de bieding van de Italiaanse kandidaat.

Het eerstvolgende Wereldkampioenschap waarvoor landen zich kandidaat kunnen stellen is 2011, ervan uitgaande dat het WK in 2010 aan een kandidaat buiten Europa wordt toegewezen. Gelet op de goede samenwerking die er bij de voorbereiding was én het enthousiasme bij de hogere overheden de bedrijven, overwegen beide gemeenten zich voor 2011 opnieuw kandidaat te stellen. Een beslissing daarop wordt binnenkort genomen

© BON Gemeente Valkenburg / Archieffoto: Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):