zaterdag, 6. augustus 2005 - 17:06

Zoekmachines belangrijk bij natrekken personen

Amstelhoek

Zoekmachines als Google en Ilse, worden door internetgebruikers niet alleen gebruikt om te zoeken op alles wat ons lief is. Steeds vaker worden deze zoekmachines ingezet door het bedrijfsleven of instellingen en zelfs door de politie om personen na te gaan over hun verleden. Het gebruik van internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Veel gebruikers weten forums of weblogs vol te schrijven over alles wat ze kwijt willen.

Ook roddelen doen wij graag over anderen, waarbij we het liefst alle persoonsgegevens aangevuld met een digitale pasfoto het net opgaan. Ook wordt het steeds eenvoudiger om een eigen domeinnaam aan te vragen en daarmee een site op te zetten. Maar het wordt daarmee voor opsporingsdiensten of andere gebruikers ook veel eenvoudiger om deze personen op te sporen en hun verleden te bekijken. Ook diensten als de politie, zo liet een Amsterdamse woordvoerder weten, maken gebruik van deze zoekmachines. Het is een kleine ondersteuning, naast hun eigen opsporingsmethodes, in opsporing van mogelijke verdachten.

Uit een telefonisch enquête, die wij hielden onder personen, waaronder grote en kleine bedrijven, bleek dat vele verantwoordelijken gebruik maken van internet om bijvoorbeeld sollicitanten of verdachte werknemers eens door de zoekmachines heen te halen. Ontslagen zijn hierdoor al wel gevallen. Een Engelse boekverkoper was op 5 januari 2005 door zijn werkgever ontslagen, toen de verkoper zich kritisch had geuit over zijn werkgever op zijn weblog. Maar ook een Amerikaanse Stewardess die haar eigen weblog had met sexy foto’s in het uniform van haar werkgever kon vertrekken. Sollicitanten doen er wijs aan om niet al te hoog van de toren te blazen op het net, dit kan wel eens in het nadeel werken wanneer ze ergens binnen een bedrijf solliciteren. ©BON
Categorie:
Tag(s):