donderdag, 1. september 2005 - 9:58

Zwolse versie van operatie Robinson op Terschelling

Zwolle

Survivaltochten zijn het toverwoord als het om levensstructuur gaat. Daarom organiseert jongerenwerker Patrick van Neerden een dergelijke overlevingstocht met jeugd uit Zwolle naar het eiland Terschelling. Samen leven, samen ruziën en eten en vooral samen overleven. Dertig Zwolse jongeren gaan het dit weekend uitproberen.

Van Neerden ontvangt wekelijks ruim 100 pubers in zijn vechtsportcentrum Dojo in Zwolle-Zuid. Jongeren die de confrontatie met elkaar aangaan om op die manier meer structuur in hun leven aan te brengen. Maar ook om hun energie op een verantwoorde wijze te ontladen. Dat vechten gebeurt met instemming van de gemeente Zwolle en het Deltion College dat ruimte beschikbaar stelt. Daarnaast is de Zwolse politie een belangrijke partner in het geheel. Volgens van Neerden hebben vooral jongens in de puberteit een overdosis van testeron. Een hoeveelheid die wel 500 keer hoger blijkt te zijn dan bij meisjes in een vergelijkbare leeftijdsgroep.

Komend weekend gaan zo’n dertig jongeren uit de groep van van Neerden naar Terschelling om daar geheel zelfstandig hun potje eten te koken en een dak boven hun hoofd te maken. Het verblijf op Terschelling is er helemaal op gericht om op een verantwoorde wijze aan positieve teambuilding te werken. Omdat de jongeren, met begeleiding van vrijwilligers en jongerenmedewerkers, helemaal op elkaar zijn aangewezen is het vooraf nooit te zeggen welke confrontaties er binnen de groep ontstaan. Volgens van Neerden is dat de grote winst van een dergelijke survivaltocht. De jongeren komen er na zo’n weekend altijd sterker en beter uit.

© BON/Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):