vrijdag, 12. mei 2006 - 9:29

100 km/uur= 8 liter brandstof besparen

Utrecht

97 Procent van de automobilisten heeft geen idee hoeveel brandstof ze besparen door op de snelweg 100 te rijden in plaats van 120 kilometer per uur. Een moderne auto gebruikt bij deze snelheid twintig procent minder brandstof. Veel automobilisten schatten deze besparing te laag in. Dit constateerde voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal na een onderzoek onder 883 mensen.

Een belangrijk deel van de automobilisten rijdt 120 kilometer per uur als het daadwerkelijk kan. Slechts een klein deel rijdt langzamer. Dit zijn vooral om mensen die meer met het milieu bezig zijn. Voor veel mensen is het een aantrekkelijk idee om brandstof te besparen, zeker met de huidige recordprijzen. 46 Procent van de mensen zegt dat ze minder hard gaat rijden wanneer ze wordt verteld hoeveel brandstof dit scheelt. Het gaat om 8 liter op een volle tank van 40 liter, twintig procent dus. De helft denkt dat het slechts 2 liter scheelt op tank.

Intussen wordt er vaker 120 gereden terwijl het zuiniger kan op de snelweg. Het brandstofverbruik van een auto speelt bij de aankoop een grote rol, blijkt uit het onderzoek. De autokopers letten hier vaker op dan bijvoorbeeld de veiligheid, de brandstofsoort, of het comfort van de auto. Door minder brandstof te gebruiken komt er minder van het broeikasgas CO2 in de lucht en het scheelt natuurlijk in de autokosten. Een op de drie autorijders zegt zich niets van het brandstofverbruik aan te trekken.

Nederlandse automobilisten legden in 2004 zo'n 45 miljard kilometer af op de snelweg. Volgens Rijkswaterstaat is op twee derde van de autosnelwegen 120 km/u toegestaan. Wanneer op deze stukken minder snel wordt gereden is een aanzienlijke besparing aan brandstof mogelijk.
Categorie:
Tag(s):