zaterdag, 8. april 2006 - 10:30

100 vernielingen, diefstallen en brandjes opgelost

Groningen

Met de aanhouding van zeventien jeugdige verdachten heeft de politie een serie vernielingen, brandstichtingen en diefstallen in Haren en Groningen-Zuid opgelost. De jongeren, in de leeftijd van 14 tot en met 19 jaar, komen uit Haren en Groningen en worden verdacht van zeker honderd misdrijven.

De serie vernielingen was aanleiding voor de politie en gemeente om extra aandacht te geven aan dit probleem. De politie startte een onderzoek op dat al snel leidde tot de aanhouding van een aantal jongeren.

De vernielingen bestonden onder meer uit het vernielen van treinen, abri’s, fietsen, een tennisnet, autoruiten, feestverlichting en eigendommen van en bij scholen. Verder werden papiercontainers, prullenbakken en een zitbankje in brand gestoken.

Daarnaast werden fietsen en emblemen van auto’s gestolen in Haren en Schipborg. De vernielingen bij treinen aan het Felland, het vernielen van autospiegels, inclusief het trappen van deuken in auto’s, in Haren en de wijk Helpman/Coendersborg sprongen hierbij het meest in het oog.

De aangehouden jongeren bevonden zich in meerdere groepen, die bovendien een onderlinge relatie met elkaar hadden. Twee jongens in de leeftijd van 15 en 16 jaar profileerden zich als leiders van de groepen. Zij kwamen met de ideeën en voorstellen om vernielingen te plegen.

De verdachten hadden volgens eigen zeggen de strafbare feiten uit verveling gepleegd. Ook werd stoerdoenerij en ‘erbij willen horen’ als reden opgegeven. Eén jongere had een hekel aan het automerk Ford Ka. Bij het zien van deze auto kreeg hij de drang om een buitenspiegel van de auto te trappen.
Provincie:
Tag(s):