maandag, 12. juni 2006 - 14:33

100.000 steunbetuigingen voor Bot tegen wapenhandel

Den Haag

Woensdag 14 juni a.s. zullen Pax Christi, Oxfam Novib, Unicef en Amnesty International minister van Buitenlandse Zaken Bot ruim 100.000 steunbetuigingen van het Nederlandse publiek voor de campagne ‘Control Arms’ aanbieden. De aanbiedactie vindt plaats aan de vooravond van de VN Kleine Wapenconferentie in New York, die op 26 juni van start gaat.

Secretaris-generaal Irene Khan van Amnesty International en directeur Sylvia Borren van Oxfam Novib zullen namens de internationale en nationale Coalitie een boek overhandigen met daarin tienduizenden foto’s (41.293 van in totaal 56.266 verzamelde foto’s) van bezorgde Nederlanders.

Daarnaast bieden zij nog eens 44.600 handtekeningen aan met eenzelfde oproep aan de regering om de handel in wapens onder controle te brengen. Tientallen silhouetten, beplakt met de foto’s van bekende en onbekende Nederlanders die de campagne ondersteunen, staan voor de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de oproep kracht bij te zetten. De overhandiging zal tussen 13.00 en 13.30 uur voor de ingang van het ministerie plaatsvinden, na een gesprek van de coalitie met minister Bot.

Miljoenen mensen leven dag in, dag uit in doodsangst voor wapengeweld. Een paar feiten: Bij het overgrote deel van alle mensenrechtenschendingen is een wapen betrokken. Elke dag sterven 1000 mensen door misbruik van wapens. Jaarlijks wordt genoeg munitie voor kleine wapens gemaakt om alle wereldburgers tweemaal dood te schieten. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, Frankrijk, de Russische Federatie, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten) waren in 2001 goed voor 88 procent van de totale wereldwijde wapenexport.

Meer informatie over de Control Arms Campagne vindt u op www.controlarms.org
Provincie:
Tag(s):