maandag, 9. oktober 2006 - 12:59

10e Bokbierdag trekt 120.000 bierliefhebbers

Zutphen

De tiende Nationale Bokbierdag heeft zondag 8 oktober naar schatting 120.000 bezoekers naar Zutphen getrokken. Het mooie weer zorgde ervoor dat de nostalgische optocht beter als nooit tevoren werd bezocht. De Bokbiermarkt in Zutphen werd grandioos bezocht. Ondanks dat het evenemententerrein flink was uitgebreid was het midden op de middag zo druk dat je in de rij moest staan om een bokbiertje te bemachtigen.

Het was gezelligheid troef zondagmiddag in hartje Zutphen. Van heinde en verre waren mensen gekomen om de twintig verschillende soorten bokbier te proeven. "We hebben zelfs iemand gesproken die speciaal uit Indonesië naar Zutphen is gekomen om de Bokbierdag mee te maken. Dat kun je je bijna niet voorstellen", aldus één van de tientallen vrijwilligers die tot zondagavond laat in touw waren om alles goed te laten verlopen.

Cor ten Barge, aanvoerder van de organiserende commissie, kijkt zeer tevreden terug op het evenement. Bij de opening voorzag Ten Barge al dat het - net als voorgaande jaren - waanzinnig druk zou worden. Aan zijn oproep om verdraagzaam naar elkaar te zijn en er een feest van te geven werd massaal gehoor gegeven. Mede dankzij de muziek van een matrozenkoor, dweilorkesten, Jan Manschot, Kiek Uut en De Sleppers werd het een zeer geslaagd evenement.

Tientallen paarden, bijzondere voertuigen en natuurlijk de nostalgische bierwagens trokken zondag 8 oktober veel bekijks. Langs de route door het centrum van Zutphen stonden de toeschouwers rijendik opgesteld om naar de bijzondere stoet te kijken.

De karavaan bestond dit jaar uit negentig deelnemers. Bijzonder fraai was de bierwagen van Bavaria, die werd voortgetrokken door een zespan. Uiterste concentratie was er bij de koetsier van het span dat werd voortgetrokken door acht paarden. Ogenschijnlijk zonder al te veel moeite loodste de man op de bok zijn voertuig door de straten van Zutphen.

Onder de deelnemers waren ook heel oude Fords, Opels en unieke brandweerwagens. Humor zat ook in de stoet verwerkt. Een Romeinse strijdwagen met vier pony's ervoor zorgde voor de nodige lachsalvo's. De daaropvolgende grote strijdwagen boezemde meer ontzag in. Lovende reacties waren ook niet van de lucht toen het trompetterkorps te paard langstrok. Uiteraard oogstten de schitterende bierwagens van de grote brouwerijen veel applaus.
Provincie:
Tag(s):