maandag, 22. mei 2006 - 8:12

12.000 enthousiaste bezoekers tijdens vliegspektakel in Rotterdam

Rotterdam

Het wereldrecord van 60 meter werd vandaag niet verbroken, maar team Aquafobia uit Enschede wist met een indrukwekkende vliegafstand van 29,8 meter toch de Veerhaven in Rotterdam op zijn kop te zetten. Voor het oog van 12.000 enthousiaste bezoekers stortte de piloot van het team zich in een zelfgebouwd vliegtuig van de 6 meter hoge schans. Met deze legendarische vlucht verzekert het team zich van de overwinning en de hoofdprijs, een F16 training bij de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht.

Team Café Nationaal uit Goes sleepte met 25,5 meter de 2e prijs in de wacht, team Deltion College uit Dieren eindigde op de 3e plaats met een vliegafstand van 22,7 meter. De jury, bestaand uit Formule 1 coureur Robert Doornbos, Air Race piloot Frank Versteegh en luchtvaartdeskundige van de TU Delft dr. ir. Leo Veldhuis, beloonde de Flying Flintstones uit Veldhoven met de prijs voor het meest creatieve vliegtuig.

De ochtend in Rotterdam begon onstuimig met veel wind en regen, maar gedurende de ochtend klaarde het op. Vanaf de start om 13.00 uur kwam zelfs af en toe de zon tevoorschijn. Goede omstandigheden voor de aspirant piloten dus. “We hebben enorm lang aan onze kist gesleuteld, maar veel was afhankelijk van het weer,� aldus piloot Ruud Meulenbroek.

“We zijn dan ook superblij met onze overwinning en we gaan die F-16 vliegers in Leeuwarden eens even gek maken!�

Veertig teams vergoten de afgelopen weken bloed, zweet en tranen om tijdens dit ludieke vliegspektakel zo ver mogelijk te vliegen in hun zelfgebouwde vliegtuig. Het was de kunst om een vliegend object te creëren dat optimaal gebruik maakt van wind, thermieken en zwaartekracht. Na eerdere edities vanaf 1991 in onder meer San Francisco, Miami, Milaan, Londen en Johannesburg ‘landde’ dit bijzondere vliegspektakel vandaag voor het eerst in de Rotterdamse Veerhaven.

Honderden teams schreven zich in, slechts veertig werden op basis van hun ontwerpen geselecteerd om daadwerkelijk te starten. Aangemoedigd door presentatoren Olav Mol en Jack Plooij en de vele fans die de teams meenamen, lieten zij zich vandaag van hun beste kant zien.
Provincie:
Tag(s):