woensdag, 13. december 2006 - 15:06

13 Internet-oplichters aangehouden

Amsterdam

De Bovenregionale Recherche heeft in een onderzoek naar oplichting 13 mensen aangehouden. Deze mensen worden ervan verdacht diverse slachtoffers te hebben opgelicht. Zij benaderden de slachtoffers via de mail en vertelden hen dat ze een groot geldbedrag konden krijgen, bijvoorbeeld vanwege een erfenis. Deze slachtoffers, waaronder twee Amerikanen, een Jamaicaan en een Duitser hadden al een groot geldbedrag betaald, variërend van 8500 euro tot 2,5 ton.

In en vanuit Nederland zijn West-Afrikaanse criminele netwerken actief. Een van de criminele activiteiten is oplichting. Slachtoffers worden benaderd met fantastische verhalen over snel te verdienen geld, zoals erfenissen en nep loterijen.

Het betreffen zeer omvangrijke oplichtingpraktijken, waarbij wereldwijd via brieven, faxen of e-mail mensen worden benaderd met lucratieve financiële voorstellen. De slachtoffers komen veelal uit Europa en Amerika. Om voor de erfenis of loterij in aanmerking te komen, dienen slachtoffers vaak zelf eerst een geldbedrag te betalen. Voor het in ontvangst nemen van het geld worden de slachtoffers uitgenodigd naar Nederland te reizen. Daar krijgen ze vaak een koffer met dollarbiljetten of een ander op hun naam gestelde cheque te zien. Geld dat wordt verkregen uit 419-fraude wordt veelal gebruikt voor andere criminele activiteiten. De criminelen blijken meesters te zijn in benutten van de goede Nederlandse infrastructuur. Door de vele klachten zou Nederland een slecht imago kunnen krijgen.

De Bovenregionale Recherche Noordwest en Midden Nederland is samen met de Bovenregionale Recherche Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, de Koninklijke Marechaussee en de Dienst Nationale Recherche Informatie (dNRI) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) een groot onderzoek gestart tegen West-Afrikaanse criminele netwerken. In het onderzoek wordt samengewerkt met verschillende publieke en private partijen. Het onderzoek richt zich op valsheid in geschrifte, het opmaken van valse reispassen, het opmaken van valse betaalpassen, oplichting en witwassen.

Doel van het onderzoek van de Bovenregionale Recherche is Nederland onaantrekkelijk te maken voor de criminele activiteiten, gepleegd door West-Afrikaanse criminele netwerken. Het onderzoek wordt gecoördineerd door het Openbaar Ministerie Haarlem.
Categorie:
Tag(s):