maandag, 10. april 2006 - 11:37

17 april bevrijdingsdag in Apeldoorn

Apeldoorn

Op maandag 17 april (2e paasdag) de bevrijdingsdag van Apeldoorn vindt voor de zestiende maal de bevrijdingsloop van Wilp naar Apeldoorn plaats. De deelnemers aan deze bevrijdingsloop lopen dezelfde route welke de Canadezen in de tweede wereld oorlog hebben gelopen toen zij bij Gorssel de IJssel overstaken naar Wilp. Vanaf Wilp werd op opmars ingezet om Apeldoorn te bevrijden en dat ging niet zonder slag of stoot.

De Stichting Bevrijding’45 is verantwoordelijk voor de organisatie van dit evenement waaraan lopers van de Atletiekvereniging AV’34 en de Politiesportvereniging , maar ook 30 jeugdleden van de atletiekvereniging AV’34 zullen deelnemen. Om 12.15 worden de lopers in Wilp ontvangen door de burgemeester van Voorst Mr J.H.J. van Blommestein. The 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums in samenwerking met de Somme Battlefield Pipe Band uit Frankrijk zullen een optreden verzorgen bij de kerk in Wilp tussen 12.15 en 12.30. Nadat de burgemeester zijn toespraak heeft gehouden vertrekken de lopers om 12.35 uur bij de kerk in Wilp richting Apeldoorn. De lopers (en de jeugd) worden onderweg begeleid door oude militaire voertuigen .

Bij de Deventerstraatbrug in Apeldoorn worden de lopers opnieuw begeleid door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums en de Somme Battlefield Pipe Band. Deze twee bands begeleiden de lopers naar het Oranjepark in Apeldoorn.via de Regentesselaan

Om 14.30 zullen de lopers in het Oranjepark arriveren, hier zullen zij worden ontvangen door de burgemeester van Apeldoorn Mr G.J. de Graaf en de nieuwe voorzitter van de Stichting Bevrijding’45 Ltgen (bd) R.P.F. Seijn Tijdens deze bijeenkomst zullen er gedichten worden gelezen door leerlingen van diverse basisscholen uit Apeldoorn. Daarna zal één van de jeugdlopers de bevrijdingsvlam overhandigen aan de burgemeester die daarna de bevrijdingsvlam zal ontsteken, tijdens deze bijeenkomst hebben de kinderen diverse verassingen in petto. Dit programma onderdeel in het park zal worden gepresenteerd door Willeke en Jenneke, leerlingen van Apeldoornse Scholen

De Politiekapel Noord en Oost Gelderland zal een tweetal optredens verzorgen in de muziektent van het Oranjepark .Dit optreden zal worden afgewisseld met optredens van het Sokkenbuurtmannenkoor en de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums samen met de Somme Battlefield Pipe Band.

Het Oranjepark is deze dag het openluchtmuseum van de vereniging Keep Them Rolling.
Een groot aantal oude militaire voertuigen zullen op deze dag te bewonderen zijn in en rondom het Oranjepark. Wij kunnen rustig zeggen dat Keep Them Rolling zich op een grootse manier zal presenteren op de bevrijdingsdag van Apeldoorn. Er zullen veel bijzondere voertuigen te bewonderen zijn aldus Arnold Steenbergen coördinator voor deze dag van Keep Them Rolling. Ook zullen er een aantal voertuigen zijn die werkelijk hebben deelgenomen aan de bevrijding van Apeldoorn., Rekwisieten Museum Koninklijke Landmacht komt met diverse tanks en voertuigen naar het Oranjepark. Naast alle voertuigen zullen er ook enkele tenten worden gebouwd in het Oranjepark .Leden van de vereniging Keep Them Rolling die de tenten in bezit hebben zullen deze opbouwen en voorzien van dezelfde spullen welke de Canadezen bij zich hadden bij de bevrijding van Apeldoorn. Zelfs de kleding van de militairen uit die tijd zal op deze middag te zien zijn. De static show van Keep Them Rolling is de gehele dag te bewonderen in het Oranjepark.

De voertuigen in het Oranjepark zijn de gehele dag te bekijken , s’morgens om 07.00 uur zullen de vrijwilligers van Keep Them Rolling al beginnen met de opbouw in het Oranjepark.

In de Canadian Club tent worden de kinderen en ouders verwacht om de ansichtkaarten in te vullen bestemt voor de Canadese bevrijders van Apeldoorn en Nederland. Daarnaast zijn er in de tent voor de kinderen posters, boekenleggers en speldjes verkrijgbaar.

De Stichting Bevrijding’45 hoopt op mooi weer zodat u als bezoeker de tuinstoelen kunt meenemen naar het Oranjepark en genieten van de muziek het mannenkoor en de vele voertuigen op deze bevrijdingshappening in het Oranjepark.
De Stichting heeft er voor gezorgd dat u als bezoeker een drankje en een hapje kunt kopen in het Oranjepark.

De Stichting Bevrijding’45 vraagt de inwoners van Apeldoorn om zoveel mogelijk te vlaggen.
Provincie:
Tag(s):