dinsdag, 11. juli 2006 - 19:51

19e legionella besmetting in Amsterdam

Amsterdam

Tot op heden (dinsdagmiddag 18 uur) zijn bij de GGD in Amsterdam 19 patiënten gemeld met een legionella pneumonie (veteranenziekte). Daarnaast zijn bij andere GGD’en in Nederland nog eens vier patiënten gemeld, die allen werkzaam bleken te zijn in Amsterdam. Er is tot nu toe nog geen bron gevonden voor de legionella uitbraak.

De patiënten gemeld in Amsterdam wonen verspreid over de stad, maar het merendeel woont in het oostelijk deel van het centrum. Ook de vier patiënten gemeld buiten Amsterdam bleken hier te werken. Onderzoek naar de bron is daarom in eerste instantie gericht op dit deel van de stad.

Inmiddels zijn er tientallen monsters genomen van risicovolle installaties zoals fonteinen en koeltorens. In afwachting van de laboratoriumuitslagen zijn enkele installaties uit voorzorg gesloten. De uitslagen van het labarotoriumonderzoek worden niet voor het eind van deze week verwacht. Als er legionellabacteriën aangetoond worden, zullen direct maatregelen genomen worden.

Als er een besmetting wordt gevonden zal nader onderzoek moeten uitwijzen of deze besmetting de bron was van de huidige uitbraak. De GGD blijft in de tussentijd onderzoek doen naar andere mogelijke bronnen.
Provincie:
Tag(s):