donderdag, 28. september 2006 - 12:49

'1e week een waarschuwing daarna een bon'

Flevoland

Met een druk op de knop van een lasergun heeft wethouder Helma Lodders woensdagmorgen op de Diamantweg in Zeewolde de snelheid van de eerste automobilist geklokt in het kader van het door het Openbaar Ministerie geïnitieerde project Subjectieve Verkeersonveiligheid in Flevoland. De automobiliste reed keurig 46 km/h. In de komende weken controleert het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid van Politie Flevoland in de buurt. Na een week van waarschuwen zullen er vanaf eind volgende week zo nodig bekeuringen worden uitgeschreven.

Verkeerscontroles worden gewoonlijk gehouden op locaties, die volgens de ongevallencijfers onveilig zijn. Maar de bewoners en gebruikers van sommige buurten en wijken vinden het in hun omgeving ook onveilig, terwijl de cijfers dat niet zo laten zien. In het nieuwe project kan de gemeente een straat, wijk of buurt aanmelden.

Verkeersdeskundigen bekijken de situatie en geven de gemeente zo nodig advies over infrastructurele aanpassingen. De gemeente houdt een schriftelijke enquête in de buurt en de politie doet metingen naar het daadwerkelijke niveau van de overtredingen.

Aan de hand hiervan wordt een plan van aanpak geschreven. Daarin kunnen infrastructurele maatregelen aan de orde komen, maar ook voorlichting aan de bewoners. Sluitstuk van het plan kan zijn, dat de politie gedurende enige tijd controleert op de naleving van de verkeersregels.

Op de Diamantweg wordt het onveiligheidsgevoel onder andere veroorzaakt door de hoge snelheden, waarmee soms gereden wordt. En niet ten onrechte. Enkele weken geleden werd tijdens de proefopstelling van de lasergun een automobilist geklokt op 107 km/h. Dit kostte de jonge automobilist direct zijn rijbewijs. In de komende weken houdt het TSV dagelijks controles, waarbij overtreders in de eerste week nog een waarschuwing krijgen.

In Zeewolde staan verder nog de Kringloop en de Flevoweg/Zuiderzeeweg op de lijst van projecten. Ook in de andere Flevolandse gemeenten zijn reeds straten of buurten voor het project aangemeld.

Doelstelling van het project is de buurtbewoners een veiliger gevoel te geven. Dat kan alleen als alle buurtbewoners en alle weggebruikers meewerken aan een veilige en leefbare omgeving.
Provincie:
Tag(s):