vrijdag, 15. december 2006 - 11:32

200 Jaar spelletjes in Nederland

Heerenveen

Museum Willem van Haren in Heerenveen organiseert van 23 december 2006 t/m 4 maart 2007 de tentoonstelling Ganzenbord, Hamertjesspel en Electro. 200 Jaar spelletjes in Nederland.

De tentoonstelling laat zien welke spelletjes er in de afgelopen 200 jaar in de Nederlandse huiskamers zijn gespeeld. Bordspellen, kaartspellen, kennisspellen, lottospellen, behendigheidsspellen en tal van andere gezelschapsspellen. In de tentoonstelling kunnen kinderen én volwassenen ook zelf spelletjes spelen. In de beeldentuin van het museum kun je tollen, hoepelen en steltlopen. Kom in de donkere winterdagen naar Museum Willem van Haren en speel zelf een spelletje mee!

Op tweede kerstdag zet Museum Willem van Haren de deuren wijd én gratis open. De vrienden van het museum houden dan Open Huis en ontvangen de bezoekers in kerstsfeer. In 2006 krijgt tweede kerstdag een extra feestelijk tintje omdat het de start is van het jubileumjaar: Museum Willem van Haren bestaat 65 jaar in 2007!

Mensen spelen al eeuwenlang spelletjes. Spelletjes voor hoogtijdagen, spelletjes voor binnen en buiten en spelletjes voor volwassenen en kinderen. Op de tentoonstelling zijn bijna 100 spelletjes te zien, spelletjes die al lang zijn verdwenen én nog springlevende spelletjes – zoals het aloude ganzenbord. De oudste voorwerpen op de tentoonstelling zijn triktrakstenen uit de 18de eeuw; de nieuwste spelletjes dateren uit het begin van deze eeuw.

De spelletjes in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collecties van het Stedelijk Museum Alkmaar, het Amsterdams Historisch Museum, het Speelgoedmuseum in Deventer, Simon van Gijn – museum aan huis in Dordrecht, Museum Stedhûs Sleat en enkele particulieren.

Op donderdag 28 december 2006 kunnen kinderen zelf spelletjes maken in De Speelplaats, de educatieve ruimte van het museum. Kosten: € 2,50 per kind (inclusief bezoek tentoonstelling). Opgave vooraf noodzakelijk.

Het museum organiseert op aanvraag speciale kinderfeestjes voor kinderen van 6-10 jaar. Opgave twee weken van tevoren. Kosten: € 8,- per kind.

Voor schoolgroepen heeft het museum een lesprogramma (basisonderwijs, groepen 3-4) en een kijkwijzer voor het voortgezet onderwijs (CKV).
Provincie:
Tag(s):