dinsdag, 12. december 2006 - 18:21

23 verdachten veroordeeld in Burundanga onderzoek

twente

Vrijdag 1 december jl. heeft de rechtbank in Haarlem uitspraak gedaan tegen 23 verdachten binnen het zogenaamde Burundanga onderzoek, een grootschalig drugsonderzoek van de politie Twente. De hoofdverdachte, een 38 jarige inwoner van Curaçao, is veroordeeld voor meerdere cocaïne transporten en het leiding geven aan een criminele organisatie. Tevens is hij veroordeeld voor een poging tot uitlokking van een liquidatie en het op grote schaal wit (laten) wassen van drugsgelden. Hij is tot een gevangenisstraf van 9 jaren veroordeeld.

De rechtbank rekende hem zwaar aan dat hij vele anderen in zijn criminele handelingen had betrokken (familie, vrienden en personeel). Hierbij had hij leiding gegeven aan een professionele criminele organisatie die het tot doel had cocaïne naar Nederland te smokkelen. Hier werd het verkocht en werden de winsten teruggesluisd naar Curaçao. Geweld werd hierbij niet geschuwd.

Aan vijf andere verdachten zijn verder gevangenisstraffen opgelegd van 7, 6 en half, 4 en half, en twee keer 4 jaar. Deze vijf waren toonaangevende verdachten binnen de organisatie. Hieronder bevonden zich de echtgenote van de hoofdverdachte en een bagagemedewerker van de KLM op de luchthaven Schiphol. De vijf zijn onder meer veroordeeld voor cocaïne smokkel via geprepareerde koffers, het verkopen cq handelen in partijen cocaïne, witwassen van drugsgelden, het bezitten van meerdere vuurwapens en het in bezit hebben van valse rijbewijzen of paspoorten.
Provincie:
Tag(s):