vrijdag, 14. juli 2006 - 16:30

2300 acteurs openen Sportstad met theater

Heerenveen

In een groots spektakel, uitgevoerd door 2300 acteurs, werd donderdagavond in het Abe Lenstrastadion de geschiedenis van Heerenveen in vogelvlucht aanschouwd door duizenden inwoners van Heerenveen. Het spektakel, geregisseerd door Jos Thie en geschreven door Bouke Oldenhof, is geproduceerd ter gelegenheid van de opening van ´Sportstad Heerenveen´.

De rode draad door het spektakel zijn de drie heren die in 1515 investeerden in de eerste naamloze vennootschap van Nederland met als doel turf te winnen in Friesland. Op eigen humoristische wijze speelt Peter Tuinman de verschillende belangrijke Heerenveners als Pieter van Dekema, de stichter van Heerenveen, baron Van Heloma, Riemer van der Velde en de verschillende burgemeesters van Heerenveen die huizen bouwden, afbraken, straten aanlegden en instellingen oprichten.

Karin Bloemen speelde alle burgemeestersvrouwen. De belangrijke voruwen welke zeker een voetafdruk in de geschiedenis van het ´Friese Haagje´ hebben achtergelaten. Diverse op schaal nagemaakte gebouwen, 2 levens grootte televisieschermen, een reuze dobbelsteen, een vliegtuigje, grote speelgoedtrein, een groot monopolyspel, een heuse koorddanser een de duizenden figuranten zorgden voor een schouwspel dat zeker aantrekkelijk was om naar te kijken.
Provincie:
Tag(s):