dinsdag, 7. november 2006 - 13:43

24 gemeenten gaan over van stemmachine naar potlood

Amsterdam

Van de 35 gemeenten die tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen gebruik zouden maken van Sdu-stemmachines, stemmen 24 gemeenten op 22 november a.s. met potlood en 11 gemeenten met Nedap machines. Dit schrijft minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het eerder aan de Tweede Kamer gemelde probleem bij drie typen Nedap-machines (in totaal ongeveer 8.000 stuks) – de machines gaven een onderscheidend signaal af bij het gebruik van diakritische tekens – is opgelost. Dat blijkt uit testen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Het vierde type Nedap-machine, dat nog niet eerder was getest, blijkt een sterkere straling af te geven. Dit probleem is niet meer op tijd te verhelpen. Nedap zal de machines van het type ES3A1 (270 in totaal) vervangen door exemplaren van andere typen.

Begin deze week heeft minister Nicolaï de Tweede Kamer gemeld de goedkeuring van de Sdu-machines in te trekken. Daardoor kunnen zij op 22 november niet gebruikt worden. Uit het onderzoek van de AIVD bleek dat de Sdu-machine dermate sterke straling en signalen afgeven dat met elektronische apparatuur tot op tientallen meters afstand het stemgedrag van de kiezer kan worden gelezen

Van de 35 gemeenten die de Sdu-machines zouden gebruiken, hebben 10 gemeenten zelf besloten met potlood te gaan stemmen. De 430 extra stemmachines die Nedap kan leveren, zijn niet afdoende om de resterende 25 gemeenten van stemmachines te voorzien. 14 van deze gemeenten zullen dus met potlood moeten stemmen.

Met de 35 gemeenten is zeer intensief contact. Daarvoor heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een projectgroep opgezet. Voor elke gemeente is een accountmanager beschikbaar. Inmiddels heeft het ministerie van BZK de benodigde stemhokjes, stembussen, (rode) potloden en papieren stembiljetten besteld. Met alle leveranciers zijn strikte afspraken gemaakt om te verzekeren dat er tijdig wordt geleverd zodat, in de gemeenten die met stembiljetten stemmen de verkiezing goed kan verlopen

Hieronder is een overzicht opgenomen waaruit blijkt hoe de Sdu-gemeenten gaan stemmen op 22 november 2006:

Papieren stembiljet
Aalsmeer
Amsterdam
Beemster
Bernheze
Culemborg
Drimmelen
Franekeradeel
Geertruidenberg
Heiloo
Hilvarenbeek
Leiderdorp
Meijel
Moordrecht
Nederlek
Reeuwijk
Sevenum
Tholen
Uden
Uithoorn
Veere
Vlieland
Vlist
Waalre
IJsselstijn

Nedap-machines

Alphen aan de Rijn
Ambt Montfort
Amstelveen
Eindhoven
Goes
Gorinchem
Hoogezand-Sappemeer
Ridderkerk
Roerdalen
Schiedam
Tilburg
Provincie:
Tag(s):