maandag, 31. juli 2006 - 16:43

30 Ajax-relschoppers aangehouden

Amsterdam

De recherche van de Amsterdamse politie heeft inmiddels 30 verdachten aangehouden en gehoord in verband met de rellen op het Leidseplein tijdens de huldiging van Ajax op 8 mei 2006. De foto’s van de ordeverstoorders, die met behulp van door de politie gemaakt videomateriaal zijn verkregen, zijn uitgebreid in beeld gebracht bij Ter Plaatse en Opsporing Verzocht.

Van een aantal andere verdachten is de identiteit inmiddels ook bekend. Zij zullen worden aangehouden. 'Om te voorkomen dat het voor de nog aan te houden verdachten op een ongelegen moment komt, bijvoorbeeld op het vliegveld op weg naar de vakantiebestemming, kunnen deze verdachten zichzelf beter aangeven op het politiebureau', meldt de politie.

Ook mensen die informatie hebben kunnen contact opnemen met de rechercheurs via: 0800-6070. Zij zijn nog steeds op zoek naar de identiteit van diverse andere relschoppers.

Maandagavond 8 mei, vond op het Leidseplein de huldiging van bekerkampioen Ajax plaats. Tijdens deze feestelijke gebeurtenis waren duizenden fans aanwezig. Rond negen uur, na afloop van het officiële gedeelte, braken diverse ongeregeldheden uit.

Hierbij vonden vecht- en steekincidenten plaats en werden vernielingen gepleegd. De openbare orde werd daardoor ernstig verstoord. Gezien het verleden, was de politie massaal op de been, om bij escalatie de rust snel te kunnen herstellen.

In eerste instantie is getracht de rust te herstellen door inzet van politiemensen met de platte pet. Groepen die met elkaar aan het vechten waren werden gescheiden. Het geweld van deze groepen richtte zich toen tegen de politie. Vervolgens werd de mobiele eenheid ingezet die op rustige wijze het Leidseplein en de directe omgeving ontruimde.

In- en om de Leidsekruisstraat liep het volledig uit de hand. Rond tien uur was de rust weer hersteld. Tijdens de rellen hielden speciale aanhoudingseenheden 44 personen aan. Door de politie waren vaste videocamera’s opgehangen en werd er gebruikgemaakt van videovoertuigen en mobiele videoteams.

Direct na de ongeregeldheden begon, onder leiding van een officier van justitie, een rechercheteam van district 1 (centrum) met de afhandeling van de vele arrestanten. Daarna werd het vele videomateriaal, dat onder andere door burgers beschikbaar was gesteld bekeken en geanalyseerd. Dinsdag 4 juli hebben al circa 20 verdachten voor de politierechter moeten verschijnen.

De afbeeldingen zijn te vinden op de internetsites: www.politie-amsterdam-amstelland.nl, www.ter-plaatse.nl en www.opsporingverzocht.nl
Provincie:
Tag(s):