vrijdag, 13. januari 2006 - 23:31

30 maal Dies Natalis

Maastricht

Met de dertigste Dies Natalis werd vrijdag het startschot gegeven voor een feestelijk lustrumjaar van de Universiteit Maastricht. Tijdens deze Diesviering in het Theater aan het Vrijthof werden onder andere drie eredoctoraten uitgereikt aan internationale wetenschappers die van groot belang zijn voor hun vakgebied of specifiek voor de UM.

Een eredoctoraat is een onderscheiding die wordt toegekend door universiteiten aan wetenschappers (en soms niet-wetenschappers) die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Het eerste eredoctoraat is voor prof. dr. J. Friedman van The Rockefeller University in New York. Hij ontdekte in 1994 een hormoon dat een signaal naar de hersenen stuurt wanneer er genoeg energie in het lichaam aanwezig is.

Ook prof. dr. R. Zimmermann, directeur van het Max Planck Instituut voor rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht in Hamburg kreeg een eredoctoraat. Hij werd voorgedragen vanwege zijn grondleggende en baanbrekende onderzoek op het gebied van het Europees privaatrecht en de rechtsvergelijking. Ook wordt zijn bijdrage aan de Europeanisering van de rechtswetenschap als geheel bijzonder gewaardeerd door de Maastrichtse Faculteit der Rechtsgeleerdheid, waar dit onderwerp ook een speerpunt van onderzoek is.

Tenslotte ontving ook prof. dr. M. McKee een eredoctoraat. Hij is professor in European Public Health aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en vervult daarnaast nog een aantal bestuurlijke functies op zijn vakgebied. Hij werd voorgedragen vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de publieke gezondheidszorg. Met name in Oost-Europese landen werd McKee al meerdere malen beloond voor zijn werk, dat onder meer de impact van de EU op gezondheid(szorg) beschrijft.

De jaarlijkse Diesrede werd verzorgd door prof. dr. Y. Pinto. Hij is universitair hoofdonderzoeker van de capaciteitsgroep Cardiologie van de UM en cardioloog in het azM. De titel luidde: ‘Medische zorg: een bodemloze kostenput of een eindeloze innovatiebron?’
Tot slot werden er zeven studentenprijzen uitgereikt tijdens de Dies namens de stichting wetenschapsbeoefening UM. Docent Experimentele Psychologie Herco Fonteijn kreeg de Onderwijsprijs 2005 uitgereikt voor zijn inspirerende rol bij het instandhouden van het Maastrichtse Probleemgestuurd Onderwijs.

Het thema van het UM-lustrumjaar is ‘IQ, celebrating 30 years of international quality’.
Provincie:
Tag(s):